Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté se zaměřují na cyklisty během letních prázdnin

Kolínsko - V průběhu letních prázdnin se policisté zaměřují nejen na motoristy, ale také na cyklisty. V červenci proběhla na Kolínsku preventivně-bezpečnostní akce "Na kole jen s přilbou," která měla za cíl zvýšit povědomí o bezpečnosti při jízdě na kole. Kampaň zdůrazňuje zejména povinnost cyklistů používat helmu, která může výrazně snížit riziko vážných zranění hlavy při nehodách. 

Podle zákona mají cyklisté mladší 18 let povinnost nosit přilbu. Nově, od 1. ledna 2024, začala tato povinnost platit také pro přepravované osoby na jízdním kole mladší 18 let. Tato povinnost se tedy týká především dětí přepravovaných v dětských cyklosedačkách.

Pro plnoleté cyklisty sice neexistuje zákonná povinnost nosit přilbu, nicméně i pro ně je to významný bezpečnostní prvek. Policisté během akce "Na kole jen s přilbou" opakovaně upozorňovali na význam helmy při ochraně zdraví cyklistů.

Dalším častým jednáním, se kterým se policisté setkali, bylo nerespektování dopravního značení - konkrétně dopravní značky označené C8a - Stezka pro cyklisty. Podle paragrafu 57 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, pokud je zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty nebo stezka pro cyklisty, cyklista je povinen je užít v daném místě a směru. Výjimkou je situace, kdy by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích. Čili je na zvážení cyklisty, zda zejména s ohledem na stav komunikace, frekvenci provozu, rychlost jízdy apod., užije stezku pro cyklisty nebo pozemní komunikaci spolu s dalšími řidiči.

Během této preventivní akce nebyla udělena žádná pokuta. Policisté řešili drobné prohřešky domluvou, čímž chtěli především zvýšit informovanost a ohleduplnost mezi cyklisty.

Pokud jste tedy cyklista, nezapomeňte na svou bezpečnost. Používejte helmu, dodržujte pravidla silničního provozu a respektujte cyklostezky a jízdní pruhy pro cyklisty. Buďte ohleduplní vůči sobě i ostatním účastníkům provozu, ať si své cesty užijete bezpečně.


prap. Mgr. Iva Nasadošová
preventista PČR ÚO Kolín
1. srpna 2024

vytisknout  e-mailem