Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté si o víkendu "posvítili" na motorkáře

ČESKOLIPSKO, JABLONECKO - Včera proběhla velká dopravně bezpečnostní akce. 

V neděli proběhla na Českolipsku a Jablonecku rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce zaměřená na motocyklisty. Ti tvoří společně dětmi, chodci a cyklisty skupinu nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Policisté v Libereckém kraji vytipovali pro dopravní akci tyto okresy proto, že je motorkáři navštěvují nejčastěji a vedou tudy jejich známé trasy. Na nich pak vzhledem k četnosti průjezdů motorek a někdy i v souvislosti se stavebně-technickými podmínkami na silnicích dochází k vážným dopravním nehodám s jejich účastí. Na Českolipsku jde konkrétně o okolí Dubé  a na Jablonecku  o okolí Železného Brodu.

V rámci včerejší dopravně bezpečnostní akce dohlíželi policisté na Českolipsku a Jablonecku na motorkáře na celkem 29 stanovištích. Zaměřili se na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu, dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, na technický stav motocyklů, používání ochranných přileb, na řízení pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek řidiči motocyklů a v neposlední řadě na jejich agresivní jízdu. Tou je například předjíždění přes plnou čáru, vybržďování nebo předjíždění dvou a více vozidel najednou.

Kontrolami prošlo celkem 96 motorkářů včetně jejich strojů. U patnácti z nich zjistili policisté porušení daných předpisů, a ta se nejčastěji týkala technického stavu motocyklů. Za své prohřešky  13 motorkářů zaplatilo blokovou pokutu a 2 zjištěné přestupky policisté oznámili do správního řízení. Nikdo z kontrolovaných řidičů motocyklů nebyl pod vlivem alkoholu nebo drog. Problémy s dodržováním povolené rychlosti měli 4 motorkáři. Motorkáře "rekordmana" zaznamenaly policejní radary u Dubé na silnici I/9, kde mu na "devadesátce" naměřily rychlost 163 km za hodinu. Dalším hříšníkům jsme změřili následující hodnoty : 125 km za hodinu na "90" rovněž u Dubé, 109 km za hodinu na "90" u Železného Brodu a 106 na "90" u Železného Brodu. Jeden kontrolovaný motocyklista se zase policistům přiznal k tomu, že má řidičské oprávnění pouze na skupinu "B" a obhajoval se tím, že chodí do autoškoly na oprávnění skupiny "A" a již brzy má vykonat závěrečné zkoušky.13

Vyškolení policisté mohou v průběhu kontroly přistoupit k tzv. "technické silniční kontrole" motocyklu. Pokud zjistí "vážnou závadu typu "B", mohou omezit technickou způsobilost stroje na dobu 30 dnů. O výsledku kontroly vystaví policista doklad. "Vážnou závadou"  je například  hloubka vzorku pneumatiky v hlavních dezénových drážkách nebo zářezech, která není v některé části šířky běhounu v souladu s požadavky.

V případě, že kontrola odhalí "nebezpečnou závadu typu C", policista řidiči motocyklu na místě zakáže další jízdu a motocykl ztrácí technickou způsobilost. O tomto policista rovněž na místě vystaví doklad. Taková situace nastane například tehdy, pokud je poškození pneumatiky natolik závažné, že bezprostředně ohrožuje bezpečnost jízdy motocyklu.

Policisté se nejčastěji setkávají s tím, že si motorkáři vyměňují koncovky výfuku za koncovky jinak laděné, které jsou hlučnější nebo vyměňují zpětná zrcátka za ta, jejichž odrazová plocha neodpovídá předepsané normě. Tím se dopouštějí přestupku.

Od počátku letošního ledna do konce dubna evidují policisté na Liberecku 1273 dopravních nehod celkem a u 12 z nich byl účastníkem motorkář. Za stejné období zemřel při dopravních nehodách 1 motocyklista. V loňském roce policisté ve stejném období vyjeli k 1230 dopravním nehodám v kraji a u 10 z nich byl účastníkem motorkář. V loňském roce za toto porovnávané období žádný motorkář nezemřel.

K včerejší dopravně bezepčnostní akci se připojil i tým BESIPU, který se na stanovišti v Deštné u Dubé rovněž věnoval motocyklistům a ve svém stánku jim nabídl možnost vyzkoušet si vědomostní test ze zásad bezpečné jízdy. Koordinátor BESIPU pro Liberecký kraj pan Miroslav Klásek společně se svými asistenty motorkářům věnoval kromě poučných  brožurek z oblasti bezpečnosti v silničním provozu také reflexní kšandy, které motorkáře zviditelní v silničním provozu. Fotografie ze stanoviště v Deštné nabízíme pod článkem.

22. 5. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem