Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté u železničních přejezdů

Jihočeský kraj - Policisté kontrolovali dodržování pravidel a předpisů při vjíždění, přejíždění a zákazu vjezdu na železniční přejezdy. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Minulý čtvrtek proběhla v Jihočeském kraji dopravně bezpečnostní akce s názvem "Lokotka". Cílem této akce bylo snížení nehodovosti v důsledku nedodržování pravidel a předpisů zákona o silničním provozu ve vztahu k železničním přejezdům. Přes čtyřicet Jihočeských policistů tak vyrazilo na předem vytipované železniční přejezdy, kde dohlíželi na chování řidičů v blízkosti přejezdů. Policisté zkontrolovali na pět stovek  řidičů, přestupků se dopustilo bezmála devadesát z nich. Šest hříšníků nedodrželo stanovenou rychlost, dva řidiči požili před jízdou alkoholické nápoje.  Bezpečnostní pásy nepoužilo osmnáct řidičů a sedmi přestupků se dopustili řidiči přímo na železničním přejezdu. S vozidlem nevyhovujícího technického stavu vyrazilo do ulic celkem jednadvacet hřišníků.

Spousta účastníků provozu na pozemních komunikacích nezná pravidla a předpisy, kterými by se měli ve vztahu k železničním přejezdům řídit a tak policisté doporučují znovu otevřít a pročíst zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu a vybraná ustanovení pečlivě nastudovat. Zejména pak  nahlédněte do ustanoveních § 28, 29 a 55, která se k chování účastníků provozu na železničních přejezdech přímo vztahují.

por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz

13. prosince 2010

vytisknout  e-mailem