Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté udělili kauce za statisíce korun

Kontrola nákladních automobilů je jedním z úkolů, které plní Policie ČR. 

Cílem těchto kontrol je zajistit bezpečnost a plynulost provozu na našich silnicích a dálnicích. Rovněž je cílem prevence trestné činnosti spojené s nákladní dopravou.

Při kontrole nákladních automobilů se policisté zaměřují na různé aspekty, jako jsou například:

-Technický stav vozidla

-Dodržování předpisů pro přepravu nebezpečných látek a odpadů

-Správnost naložení a přepravy nákladu

-Platnost řidičského průkazu a dokladů o vozidle

-Dodržování pracovní doby řidičů

-Přepravu neoprávněných osob

Pokud jsou během kontroly zjištěny nedostatky nebo porušení předpisů, mohou být na místě uloženy nejen pokuty řidičům, ale požadováno například i složení kauce jako záruky, že se dopravce dostaví k projednání přestupku před příslušný správní orgán. Kromě toho jsou policisté oprávnění ve vybraných případech zadržet řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla, zkrátit technickou způsobilost vozidlu nebo zabránit v další jízdě s vozidlem jeho odtažením nebo přiložením technického prostředku. Nově policisté také kontrolují zda řidič nebo provozovatel nemá nedoplatek za dopravní přestupek, který spáchal v minulosti, a který nezaplatil.

Vzhledem k vysokým odborným požadavkům na provádění kontrol nákladní a osobní dopravy využívá Policie ČR za tímto účelem vytvořený speciální pracovní tým „KAMION TEAM“. Tento tým je složen z policejních specialistů proškolených na problematiku nákladní dopravy napříč všemi krajskými ředitelstvími policie v ČR. Uvedený tým může být nasazován na společné kontrolní akce v rámci celé republiky. Jedna z takových dopravně bezpečnostní akce proběhla v minulých dnech ve Středočeském kraji, konkrétně na 52. km dálnice D1. Do akce bylo nasazeno celkem 9 hlídek KAMION TEAMU a 3 hlídky Speciálního oddělení dohledu Čechy, které u veškerých řidičů a provozovatelů vozidel zkontrolovali, zda nemají evidované nedoplatky za dopravní přestupky. Akce proběhla v součinnosti s celní správou, mobilními expertními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu a státním odborným dozorem krajského úřadu Středočeského kraje a Ministerstva dopravy. Při kontrole policisté využili i nové vybavení, kterým je zařízení AMT II. (Antimanipulační tester). Jedná se o zařízení, které bylo vyvinuto firmou Mechanika Teplice a slouží přímo k odhalování sofistikovaných manipulací s digitálními tachografy, obcházení systému SCR (katalytická reakce prostřednictvím Ad-Blue),

V průběhu akce bylo zjištěno celkem několik porušení, kdy nejčastějším prohřeškem bylo porušení v oblasti sociálních předpisů.

Policisté udělili za porušení v oblasti sociálních předpisů celkem 7 kaucí v částce 515 tisíc korun. Za poručení sociálních předpisů bylo uloženo 9 pokut ve výši 26 tisíc korun.

U jednoho z kontrolovaných vozidel bylo nalezeno sofistikované manipulační zařízení, které bylo pomocí AMT II aktivováno a tím manipulace jednoznačně prokázána.

Při akci byla uložena 1 kauce ve výši 20 tisíc korun za užití pozemní komunikace bez vydaného rozhodnutí ke zvláštnímu užívání řidičem přepravujícím nadrozměrný náklad. Řidiči byla uložena pokuta ve výši 2 tisíc korun.

Ve 4 případech bylo zjištěno neuhrazení nedoplatků za dopravní přestupek, které byly na místě uhrazeny.

Obdobné akce na odhalování nejzávažnějších porušení a velmi závažných porušení oblasti sociálních předpisů dle nařízení 2016/403/EU, které bezprostředně ohrožují veškeré účastníky silničního provozu, budou nadále ve zvýšené míře pokračovat a to v rámci celé České republiky. 

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
20. dubna 2023

vytisknout  e-mailem