Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté uložili cizincům devět kaucí

KRAJ VYSOČINA: Pořadatelé opakovaně porušili obecně závaznou vyhlášku obce 

V souvislosti s hudební produkcí, která se konala uplynulý víkend na soukromém pozemku u obce Meziříčko na Třebíčsku policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina po celou dobu trvání akce dohlíželi v místě samém i v jeho okolí nad veřejným pořádkem a nad plynulostí silničního provozu. Policejní hlídky se zaměřily na kontrolu řidičů, zdali neusedají za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek a sledovali, aby řidiči dodržovali všechna ustanovení silničního zákona a aby zůstala po celou dobu konání akce průjezdná silnice mezi obcemi Krasonice a Meziříčko.
 
V průběhu víkendu, kdy akce probíhala, jsme přijali na linku 158 nejméně dvě desítky telefonických oznámení od občanů Meziříčka a dalších okolních obcí. Občané si ve svých telefonátech stěžovali na nejrůznější protiprávní jednání ze strany účastníků akce.  Většina oznámení se týkala stížností na nadměrný hluk z hudební produkce po dvaadvacáté hodině.
 
Zbývající volající upozorňovali na neprůjezdnou silnici mezi obcemi Krasonice a Meziříčko.  Kolem silnice mezi obcemi Krasonice a Meziříčko byla z obou stran zaparkovaná vozidla účastníků, která v některých místech tvořila překážku silničního provozu. Policisté proto na místě opakovaně komunikovali s pořadatelem akce a majitelé automobilů na výzvu policistů vozidla bránící průjezdu přeparkovali. Řidičům, kteří nebyli zastiženi na místě, nechávali policisté na vozidlech výzvu  k projednání přestupku.
 
Další stížnosti směřovaly také na neprůjezdnou místní spojovací polní cestu k usedlosti tamního Maškova mlýna. Do této lokality byl přístup zajištěn po jiné cestě.  Podle odhadů se akce se zúčastnilo zhruba 2 500 návštěvníků, kteří na místo přijeli 320 různými, převážně osobními vozidly.
 
V průběhu akce policisté řešili celkem jednadvacet přestupků, z toho v šestnácti případech se jednalo o přestupky v dopravě, tři přestupky se týkaly cizineckého zákona a dva přestupky úseku veřejného pořádku.  Policisté v lokalitě a blízkém okolí zjistili celkem devatenáct případů, kdy řidiči usedli za volant pod vlivem omamných a psychotropních látek. Jeden řidič řídil pod vlivem drog a navíc usedl za volant v době, kdy měl rozhodnutím soudu uložený zákaz řízení. Ve třech případech policisté při kontrolách zjistili podnapilé řidiče. V jednom případě mu kolovalo v krvi více než jedno promile alkoholu a tento řidič je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve dvou případech policisté zjistili řidiče, kteří usedli za volant v době, kdy měli platný zákaz řízení. Tito řidiči jsou podezřelí z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
Policisté kromě toho uložili devět kaucí v celkové výši 111 000 korun. Kauce byla ukládána cizím státním příslušníkům, u nichž bylo zjištěno protiprávní jednání a kteří by se s největší pravděpodobností vyhýbali správnímu řízení v České republice. K poslednímu případu uložení kauce přistoupili policisté v pondělí 15. července hodinu po poledni. Na silnici u obce Krasonice kontrolovali řidičku osobního Subaru s rakouskou registrační značkou. Policisté řidičku vyzvali k předložení  dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla, což řidička neučinila. Poté se dobrovolně podrobila testu na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní. Řidičce policisté zakázali další jízdu a uložili jí kauci ve výši 15 000 korun. Řidička tuto kauci odmítla zaplatit, a proto byl nařízen odtah jejího vozidla. Vozidlo bude řidičce vydáno poté, co uloženou kauci uhradí.
 
Na základě telefonických oznámení od občanů policisté na místě v průběhu víkendu opakovaně  zjistili, že hudební produkce skutečně pokračuje i po dvaadvacáté hodině a dochází tak k porušení obecně závazné vyhlášky obce Meziříčko, proto jsme vždy zkontaktovali hlavního pořadatele a vyzvali ho ke zjednání nápravy. Porušení vyhlášky jsme v pěti případech zadokumentovali jako přestupek proti pořádku ve věcech územní samosprávy a oznámili jej k dalšímu projednání místně příslušnému správnímu úřadu - tedy Městskému úřadu Moravské Budějovice.
 
V průběhu akce policisté kontrolovali také řidiče osobního vozidla, u kterého zjistili, že řídí pod vlivem drog a navíc nemá za volantem co dělat, neboť mu Městským úřadem Holice byl letos v dubnu vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny. Stejného řidiče policisté zastavili v okolí Meziříčka již loni, téměř přesně na den ve stejném čase. I tehdy u něho zjistili, že řídí osobní vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek. Loni mu proto policisté na místě zadrželi řidičský průkaz. Jeho letošní počínání bude kvalifikováno jako přečin maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
16. červenec 2013

vytisknout  e-mailem