Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté v kontrolách řidičů nepolevují

BENEŠOVSKO – V těchto dnech se mimo jiné zaměřili na technický stav vozidel a jejich povinnou zimní výbavu. K vidění přitom byli nejen na hlavních tazích, ale i v okolních vesnicích, kde v minulosti docházelo k dopravním nehodám.  

Dopravně bezpečnostní akce probíhala v úterý a ve čtvrtek tohoto týdne vždy v dopoledních hodinách. Zapojeni do ní byli nejen benešovští policisté z dopravního inspektorátu a obvodního oddělení, ale také jejich služebně mladší kolegové, kteří se na dráhu policisty připravují ve Vyšší policejní škole MV ČR v pražských Hrdlořezích. Ti všichni se s ohledem na aktuální roční dobu zaměřili nejen na kontrolu způsobu jízdy, připoutání se bezpečnostními pásy, alkohol za volantem, apod., ale také na technický stav vozidel a jejich povinnou zimní výbavu. K vidění přitom nebyli pouze na hlavních tazích, ale také v okolních vesnicích, v úsecích, kde v minulosti docházelo k dopravním nehodám.

Během těchto dvou akcí zkontrolovali policisté celkem 140 vozidel a jejich řidičů. Za přestupky v dopravě přitom udělili 16 blokových pokut v hodnotě 2 200 korun. Celkem 3 řidiče oznámili na příslušný úřad do dalšího správního řízení, a to kvůli alkoholu, omamným a psychotropním látkám a také kvůli nepředložení tzv. zelené karty. Zimní výbava byla u všech kontrolovaných vozidel v pořádku, žádné pochybení v tomto směru policisté nezjistili.

V podobných kontrolách ale budou policisté pokračovat i v následujícím období. Je totiž velmi důležité, aby si řidiči uvědomili, že dodržování správných zásad bezpečnosti a plynulosti silničního provozu se jim skutečně vyplatí. Každé roční období je svým způsobem zrádné a to zimní není výjimkou. Počasí se rychle střídá, dochází k častým teplotním výkyvům. To se také odráží na komunikacích, které mají na různých místech různý charakter. Řidiči by tedy měli více předvídat a na takové situace se řádně připravit. Nejen kontrolou technického stavu svého vozidla před jízdou, ale také dodržováním bezpečnostních zásad během ní. Jakékoliv riskování se totiž vůbec nemusí vyplatit. Příkladem může být koneckonců i tragická dopravní nehoda ze čtvrtka tohoto týdne, při níž nedaleko Votic zemřel spolujezdec řidiče jednoho z vozidel (informovali jsme zde). Tento negativní stav může policie ovlivnit ale jen částečně, a to právě častými kontrolami řidičů na různých místech, ale také preventivním působením při různých akcích. Co je ale důležité, že každý by měl přispět ke své bezpečnosti v první řadě sám, a to především tím, že se bude v silničním provozu chovat ohleduplně a ukázněně a dodržovat všechna zákonná pravidla, která má.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
9. ledna 2015
 

vytisknout  e-mailem