Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté v nočních barech

České Budějovice - Policisté a strážníci městské policie společně s pracovníky OSPODU prošli o páteční noci několik českobudějovických barů. (Hl. schránka 974 221 116) 

Alkohol IIIAlkohol III

Zhruba pět desítek policistů a strážníků městské policie z Českých Budějovic se v páteční noc zaměřilo na českobudějovické bary, restaurace a diskotéky. Společně s několika pracovníky OSPODU vyrazili v jedenáct večer do centra města a nejen tam. Na noční akci zaměřenou na kontrolu požívání alkoholu mladistvými v restauracích a samozřejmě prodej alkoholu mladistvým se zaměřily, do dvou hodin sobotního rána, celkem čtyři týmy policistů. Vždy ve stejnou dobu, vstoupily tedy týmy najednou do čtyř vytypovaných restaurací na území jihočeské metropole. Odpovědný pracovník restaurace či diskotéky byl policisty seznámen s prováděnou kontrolou, a pak již policisté prověřovali osoby, které vzhledem neodpovídaly věku 18 let. Nezletilé osoby vykazující známky požití alkoholu byly podrobeny dechové zkoušce. Při pozitivním zjištění policisté vždy přistiženého mladistvého hříšníka předali pracovníkům OSPODU a ten již osobu předal rodičům, s informací o následném řízení. Policisté vždy provedli šetření k osobě, která mladistvému alkohol poskytla. Takováto osoba je pak podezřelá z přestupku. Pokud by se například číšník dopustil takovéhoto přestupku opakovaně či ve větší míře, jednání by bylo posuzováno jako trestný čin (§218). Sankce také hrozí majiteli restaurace.

Při páteční akci policisté zkontrolovali 25 provozoven. Zjistili 20 osob pod vlivem alkoholu ve věku do 18 let. Mezi hříšníky byli rovnoměrně zastoupeni mladíci, stejně jako dívky. Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu byla 1,7 promile a to u jednoho mladého muže ve věku 16 let. Jako „nejplodnější“ místo se policistům během akce ukázala jedna z českobudějovických diskoték. Odvedli si z ní najednou osm provinilců. Akce byla v tomto roce třetí v pořadí a policistům její výsledky dokazují, že je podobné akce nutné opakovat.

 

mjr. Mgr. Jiří Matzner   pisjc@mvcr.cz

10. 10. 2009

 

vytisknout  e-mailem