Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté v pátek vykázali z domácnosti dva agresory

KRAJ - Již dvacetšest osob letos na Liberecku opustilo nedobrovolně svůj domov.  

V průběhu pátku vykázali policisté na Českolipsku z domácnosti dva agresory, kteří ohrožovali své partnerky. V letošním roce v celém Libereckém kraji muselo ze stejného důvodu na nejméně 10 dnů opustit své bydliště 26 osob. Konkrétně se jedná o 7 mužů z Českolipska, 9 z Liberecka, 4 z Jablonecka a 6 ze Semilska. Mezi agresivními osobami tedy nefigurovala žádná žena. Ty se zpravidla stávají oběťmi domácího násilí. Některé ženy své tyrany před spravedlností paradoxně ještě chrání.

Příkladem toho  je případ nesezdaného páru, který žije již několik let ve společné domácnosti v České Lípě. Policisté jejich adresu velmi dobře znají, protože tam už osmkrát vyjeli poté, co je žena přivolala na pomoc přes tísňovou linku 158. Její partner ji už kopal, bil pěstmi, vláčel po bytě za vlasy, v lepším případě jí "jen" fackoval a křičel na ní. Dvakrát policisté vyhodnotlili jeho chování jako trestný čin. Poprvé ho obvinili z nebezpečného vyhrožování v roce 2011, kdy jí při jedné z mnoha hádek nejen bil, ale také jí hrozil zabitím. Podruhé chtěli policisté poslat agresora před soud za ublížení na zdraví, když své partnerce způsobil údery pěstí poranění na hlavě. Ostatní méně závažnější delikty postupovali k řešení na přestupkovou komisi města. Vždycky to ale dopadlo stejně. Napadená žena pokaždé vzala souhlas s jeho trestním stíháním zpět a nebo odmítla spolupracovat na objasňování incidentů.

Podobně tomu bylo i minulý pátek. Policisté obvodního oddělení policie v České Lípě dostali informaci od zdravotníků o tom, že ošetřují ženu s poraněním na ruce od nože,  a že jeho vznik pacientka nedokáže věrohodně vysvětlit. Jakmile policisté uslyšeli její jméno, věděli, že se jedná o ženu, která už byla v minulosti opakovaně svým partnerem napadená. Okamžitě ji proto kontaktovali, aby zjistili, co se u nich doma v pátek stalo, ale mnoho se od ní nedozvěděli. Jen jim přiznala, že se s partnerem pohádala. Do protokolu ale současně uvedla, že nic nechce řešit a odmítla se k incidentu podrobněji vyjádřit. Na přímou otázku, jak došlo k jejímu zranění, odpověděla, že se nožem poranila sama. Policistům se její výpověď zdála přinejmenším sporná a s ohledem na předchozí problémy v této rodině, ve které žijí i nezletilé děti, jejího partnera preventivně vykázali na dobu deseti dnů ze společné domácnosti.

Za celý rok 2015 policisté v celém kraji vykázali celkem 76 agresorů. Dvacet jich bylo z Liberecka, 21 z Jablonecka, 27 z Českolipska a 8 ze Semilska. Nový způsob řešení domácího násilí přinesl zákon č. 135/2006 Sb., který zakotvil nové oprávnění Policie ČR v podobě institutu vykázání. Od 1. ledna 2007 je tedy Policie ČR oprávněna, zjistí-li, že se v daném případě jedná o domácí násilí, násilnou osobu ze společného obydlí vykázat. Vykázání je preventivním opatřením směřujícím k ochraně ohrožených osob. Je ukládáno bez ohledu na případnou trestněprávní kvalifikaci jednání násilné osoby. Jinými slovy řečeno policie násilnou osobu vykáže vždy tehdy, zjistí-li, že se v dané věci jedná o případ domácího násilí. Jednání násilné osoby může být přitom vyšetřováno jako trestný čin, ale i jako přestupek.
 
 Pro domácí násilí je charakteristické:
 
1. opakovanost – jednání, které má svůj vývoj, opakované projevy, často trvá velice dlouhou dobu, intervaly mezi jednotlivými útoky se zkracují. Není to tedy jednorázový či ojedinělý incident
2. postupný nárůst intenzity – začíná zpravidla psychickým násilím, postupně se přidává fyzické násilí, útoky směřují proti lidské důstojnosti, posléze proti zdraví a  mohou vyústit až v útoky proti životu
3. jasné role – domácí násilí se odehrává mezi blízkými osobami (manželé, partneři, rodiče, děti, prarodiče, vnoučata, sourozenci), kde lze jasně rozlišit roli ohrožené a násilné osoby, role se nezaměňují, nejedná se o tzv. " italská manželství"
4. soukromí – k násilí dochází zpravidla beze svědků, v soukromí společného obydlí, jednotlivé incidenty se však mohou odehrát i mimo soukromí
 
Zjistí-li policie, že se jedná o případ domácího násilí a hrozí zde také další útoky, je oprávněna násilnou osobu na místě ze společného obydlí vykázat a současně s tím jí zakáže vstup do společného obydlí  a jeho bezprostředního okolí na dobu 10 dnů. Tato doba nemůže být v žádném případě zkrácena, a to ani na žádost ohrožené osoby. Policista takto rozhodne z úřední povinnosti, tzn. pokaždé, jsou-li pro takový postup splněny podmínky. Souhlas ohrožené osoby se nevyžaduje.

Významnou možností pro oběti domácího násilí, které chtějí řešit svou situaci, je možnost domáhat se ochrany cestou občanskoprávního řízení u soudu. Oběť domácího násilí může podat návrh soudu, aby vydal předběžné opatření. Soud o tomto návrhu rozhodne do 48 hodin a může násilné osobě uložit zejména, aby dočasně opustila byt nebo dům společně obývaný s ohroženou osobou, jakož i jeho bezprostřední okolí, nebo do něj nevstupovala a aby se zdržela setkávání s ohroženou osobou a navazování kontaktů s ní. Toto předběžné opatření soudu trvá jeden měsíc od jeho vykonatelnosti. Takový návrh může ohrožená osoba podat, aniž by mu předcházelo vykázání, které provedla policie. Může jej však podat i v době, kdy platí vykázání provedené policií (v tomto případě se desetidenní lhůta platnosti prodlouží do doby, než civilní soud rozhodne o předběžném opatření). Se sepsáním návrhu  pomohou například pracovníci Centra intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje. Kontakt na centrum získáte kliknutím zde. Je však třeba zdůraznit, že popsaný postup (řízení u civilního soudu) závisí na aktivitě ohrožené osoby, tzn. že ona sama se musí rozhodnout, že takto situaci chce řešit a musí podat návrh na vydání předběžného opatření, případně návrh na zahájení řízení ve věci samé.

Řešení problému domácího násilí není jednoduchou záležitostí. Život bez násilí ale stojí za to, proto doporučujeme všem obětem, které se s ním opakovaně setkaly, aby se nebály obrátit na Policii ČR a další instituce se žádostí o pomoc a radu.

 

25. 4. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem