Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté varovali občany před podvodným jednáním na internetu

TACHOV – Asi 250 členů klubu tělesně postižených se zúčastnilo přednášky o kyberkriminalitě. 

Ve čtvrtek 23. března letošního roku se ve společenském sálu Mže v Tachově konala výroční schůze Svazu tělesně postižených, které se zúčastnilo více než 250 členů. Jako součást programu byla zařazena přednáška, kterou ve spolupráci s vedením města Tachov připravili policisté z místního územního odboru. Přítomné upozornili na některá nebezpečí, která na ně číhají v kyberprostoru, přičemž téma bylo zaměřeno na podvody a jejich nejčastější způsoby provedení.

Formou prezentace a praktických klipů seznámili policisté občany s tím, jak rozpoznat rizikové emaily, telefonáty nebo investice a také jak se proti nim účinně bránit. Mezi nejčastějšími radami zaznělo:

  • Nikomu nesdělujte údaje ke své platební kartě nebo ke svému internetovému bankovnictví.
  • Pečlivě zvažujte, zda otevřete odkazy, které Vám někdo zašle přes telefon nebo počítač, mohou obsahovat aplikace, které umožňují vzdálený přístup do zařízení. Pachatelé tak mohou ovládat celý obsah přístroje včetně internetového bankovnictví.
  • Mějte na paměti, že podvodníci se mohou vydávat za pracovníky banky nebo za policisty.
  • Pachatelé umí zneužít telefonní čísla organizací i soukromých osob.
  • Podvodníci navozují dojem časové tísně, neposkytujte pod tímto tlakem žádné údaje ke své osobě, ani neodesílejte žádné peníze. Ponechte si čas na rozmyšlenou a na ověření informací z více zdrojů.

Vzhledem ke vzrůstajícím počtům trestných činů, které se páchají v internetovém prostředí, se jedná o velmi aktuální téma a čtvrteční přednáška určitě nebyla poslední, kterou policisté z Územního odboru Tachov pro veřejnost připravili.

por. Bc. Iva Vršecká
28. března 2023

vytisknout  e-mailem