Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté varují před podvodnicí

MOST - Okradla tři seniory + další info 

 
Mostečtí policisté minulý týden přijali tři oznámení týkající se podvodného jednání na seniorech. Ke dvěma případům došlo v pátek 5. dubna 2013, jeden se udál ve středu 3. dubna 2013. První oznámení policisté přijali od seniorky, které se do bytu vnutila neznámá žena a tvrdila, že jde zkontrolovat stav plynoměru a také zjistit, zda Mostečanka včas zaplatila za odběr plynu. Poškozená ji pustila dovnitř a kvůli kontrole jí umožnila přístup do stupaček. Žena potom seniorce řekla, že musí zaplatit osm set korun nebo že jí plynoměr bude odpojen. Ta z obavy zaplatila. Po odchodu neznámé podvodnice ještě navíc zjistila, že jí z kabelky zmizela peněženka s doklady a finanční hotovostí.

Další dva případy jsou obdobné; v prvním pátečním oznámení senior uvedl, že ho v bytě zkontaktovala neznámá žena, vnutila se dovnitř a poškozenému tvrdila, že jde kvůli dluhu na důchodovém pojištění. Snažila se ho přesvědčit, že údajně dluží šest set korun a ty musí ihned uhradit a pokud ne, tak mu hrozí exekuce. Senior se těchto slov zalekl a peníze ženě zaplatil. Podvodnice po poškozeném požadovala i určité doklady, které si mobilem ofotila. V době jednání se také snažila dostat do jiných prostor bytu, to jí však muž nedovolil. Po odchodu ženy se celá věc poškozenému zdála podezřelá, tak se šel dotázat na příslušné úřady a také celou událost oznámil policistům. Podle poškozeného seniora podvodnice vystupovala velice suverénně.

Třetí oznámení se také týká neznámé ženy. Podvodnice se vloudila do bytu poškozeného a dožadovala se nedoplatku na pojištění v částce deset tisíc korun. Seniorovi se to zdálo podezřelé a bral to jako nedorozumění. Aby věci uvedl na pravou míru, šel hledat doklady od plateb. Neznámá žena si začala fotit interiér bytu a tvrdila, že to jsou podklady pro exekutora. Náhle se sebrala a utekla. Po jejím úprku poškozený zjistil, že mu z bundy ukradla peněženku s věcmi v hodnotě 420 korun.

Popis neznámé pachatelky:

Žena středního věku, štíhlé asi 175 cm vysoké postavy. Měla světlou pleť a vlasy pokaždé v různých barvách – tmavé nebo obarvené dočervena.

V souvislosti s těmito případy policisté varují občany, zejména seniory, aby byli opatrní a do svého bytu nepouštěli cizí osoby. Pokud se kdokoliv s podobným podezřelým jednáním setká, nechť zkontaktuje policisty prostřednictvím bezplatné telefonní linky 158.


 


Z cizího provolal skoro sedm tisíc

Z přečinu krádeže podezírají mezibořští policisté 35letého muže. Zjistili totiž, že ten měl na úkor někoho jiného provolat částku téměř sedm tisíc korun. Případ měl začátek v lednu, kdy žena z Litvínova ztratila mobilní telefon. Mobil se potom dostal do rukou podezřelého, který ho údajně nějaký večer nalezl u silnice z Litvínova na Meziboří. Z přístroje měl potom vyjmout SIM kartu a přendat ji do svého mobilu. Ani nezaváhal, protože hned ten večer se prý dal do volání. Ráno už byla karta zablokovaná. Podle policistů byla téměř celá provolaná částka využita k audiotextovým službám. Muž z Litvínovska to nepopíral, k činu se přiznal. Nefunkční SIM kartu potom údajně vyhodil do popelnice. Tělo nalezeného telefonu dal svému synovi, který věc následně odevzdal policistům. Mobil už byl vrácen majitelce. Případ policisté šetří ve zkráceném přípravném řízení. Muži z Litvínovska v případě uznání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.


 

Auto zůstalo bez kol

Nepříjemné překvapení připravil zatím neznámý poberta ženě z Mostecka. Poškozená, když ráno před odjezdem do zaměstnání přišla k vozidlu značky Škoda Roomster, zjistila, že auto nemá kola. Pachatel tím způsobil třicetitisícovou škodu. Nyní po něm pátrají obrničtí policisté.

 

por. Alena Bartošová

KŘP Ústeckého kraje

Most, 8. dubna 2013

vytisknout  e-mailem