Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté varují před podvodníky

zprávy ze dne 6.11.2008. 

Krádež peněz a mobilního telefonu

Dosud neznámí pachatelé – dva muži a žena oslovili na ulici starší paní (1924) požádali ji, aby jim ukázala cestu k nemocnici v Prostějově a zeptali se, zda by jim nezapůjčila finanční hotovost jako zálohu na operaci blízké osoby. Žena souhlasila, že jim nějaké peníze půjčí. Vzala podvodníky sebou ke svému bytu a řekla, ať počkají přede dveřmi. Pachatelé však toto nerespektovali a vešli dovnitř bytu. Poškozená jim půjčila finanční hotovost, nato ji pachatelka požádala o sklenici vody. Toho využil její komplic a odcizil všechny úspory. Jedná se o částku převyšující 100 000,- Kč. Nakonec pachatelé vzali i mobilní telefon poškozené, který měla položený na stole.

V souvislosti s tímto případem opětovně varujeme všechny seniory před takovými praktikami podvodníků. Ohroženi jsou zejména starší lidé, na nichž pachatelé pod různými záminkami lákají větší částky peněz, přitom spoléhají na jejich důvěřivost a snahu pomoci. Chtějí vstoupit do bytů či rodinných domků, žádají trochu vody, jídlo, chtějí poradit nebo nabízí různé zboží. V tomto konkrétním případě oslovili poškozenou ženu již na ulici, ale pachatelé vás mohou připravit o majetek nebo vám ublížit na zdraví a to i v době, kdy jste doma. Tyto trestné činy se policistům daří jen velmi těžce a složitě objasňovat, proto neotvírejte nikdy dveře svého bytu, dokud si nejste naprosto jisti, že člověka za dveřmi znáte. Když vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Jméno si může snadno zjistit na vizitce u domovních dveří. Pachatelé těchto trestných činů si také obstarávají falešné průkazy a legitimace a vždy si vymyslí pádný důvod proto, abyste jim otevřeli. Jestliže tedy nečekáte nějakou návštěvu, opraváře nebo poštu, nikdy takové lidi nepouštějte do bytu , i kdyby vypadali velmi důvěryhodně. I na ulici buďte velmi obezřetní při kontaktu s lidmi, které neznáte. Pokud bude chtít někdo poradit, ukázat cestu atd., můžete mu vyhovět. Avšak když se zeptá na peníze, popřípadě bude chtít jít s vámi domů, okamžitě zpozorněte a ukončete s takovou osobou kontakt.

Když vás budou takoví lidé kontaktovat, zapamatujte si jak vypadají a pokud mají auto, zapište si prosím vždy registrační značku. Usnadníte tak policistům pátrání. V případě jakéhokoliv nebezpečí volejte na linku Policie ČR 158.

Krádež věcí z rodinného domu

Neznámý pachatel vnikl do odemknutého domu v obci Dětkovice, uvnitř vše prohledal a odcizil zlaté šperky. Majitelům vznikla škoda 10 000,- Kč.

Vloupání do vozidla

Neznámý pachatel se na ulici Okružní v Prostějově vloupal do vozidla Citroen Jumper a z úložného prostoru odcizil motorovou benzínovou řetězovou pilu a digitální fotoaparát. Krádeží věcí a poškozením vozidla vznikla majiteli škoda 37 000,- Kč.

vytisknout  e-mailem