Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté varují řidiče!

ŠUMPERSKO - Před jízdou je potřeba z vozidel řádně odstranit led, námrazu a sníh. 

Začíná mrznout a zima už nezadržitelně klepe na dveře. Sníh, led a námraza mohou mnohdy velmi zkomplikovat silniční provoz. Řidič, který nemá kvůli nedostatečně odstraněné námraze či nánosu sněhu dobrý výhled z vozidla, ohrožuje nejen sebe, ale také ostatní účastníky silničního provozu.

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, jasně říká, že řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Nesmí řídit ani vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

K jedné takové nehodě, při níž se uvolnil led z plachty návěsu a poškodil čelní sklo nákladního vozidla, došlo v neděli 1. prosince 2019 vpodvečer na silnici mezi Leštinou a Hrabovou na Zábřežsku. Vznikla při ní škoda za 15 tisíc korun. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. 

Za nedodržení výše uvedených povinností mohou policisté řidičům na místě uložit pokutu do 2 000 korun. Ve správním řízení pak hrozí pokuta ještě vyšší, od 1500 – 2 500 korun.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
2. prosince 2019

Odkazy do noveho okna

Pozor na odlétající led

Pozor na odlétající led 

Detailní náhled

Pozor na odlétající led

Pozor na odlétající led 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem