Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté ve squatech

Kontrolu squatů ve svém obvodě dostali za úkol policisté na Praze 5. Výsledkem bylo sedmnáct předvedených osob a z toho byly dvě osoby zadrženy z důvodu celostátního pátrání a předány příslušným orgánům k dalšímu jednání.  

Dne 17.3.09 v nočních hodinách proběhla policejní bezpečnostní akce zaměřená na pátrání po hledaných osobách, věcech, pachatelích majetkové trestné činnosti, na kontrolu osob a na nelegální přechovávání, držení a výrobu omamných psychotropních látek. Policisté zkontrolovali opuštěné objekty v ulici Skalní na Barrandově, Plzeňské a Holečkově ulici na Smíchově. Na akci se podíleli policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství Praha II, Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a také strážníci Městské policie hlavního města Prahy.

Po příjezdu všech zúčastněných na stanovené místo došlo k podrobné prohlídce objektu. Nalezené osoby byly podrobeny kontrole osobních dokladů a v případě, že se nemohly prokázat žádným platným dokladem podstoupily osobní prohlídku. Je nutné zjistit zda dotyčný nevlastní u sebe zbraň nebo jiný nebezpečný předmět a nebo snad nějakou omamnou látku. Policisté tak chrání jednak svoji bezpečnost, ale také bezpečnost ostatních zadržených. Po té byli tito občané umístěni do přistaveného vozidla speciální pořádkové jednotky, které je pro převoz uzpůsobeno.

Celkem bylo takto převezeno sedmnáct osob, u kterých si následně policisté na svém oddělení zjišťovali jejich totožnost. Dvě osoby byly zadrženy, neboť po nich bylo vyhlášeno celostátní pátrání a byly předané příslušným orgánům k dalšímu jednání.

Již tak těžkou službu policistům komplikovali někteří předvedení uvedením nesprávných údajů o své osobě a nebo nevhodným chováním a urážkami. Projevy některých těchto občanů by nezasvěceného svědka řádně překvapily. Policisté jsou ale na takové jednání připraveni a svoji práci zvládli velice profesionálně.

Za zmínku jistě stojí také prostředí, do kterého jsou policisté nuceni vstupovat. Squaty – objekty již dávno nesloužící svému účelu, jsou využívány většinou osobami, které jsou bez domova a velice často také lidmi závislými na alkoholu nebo jiné návykové látce. Mnohdy se mezi nimi ukrývají osoby, které mají problém se zákony. Ať už jsou hledané z jakéhokoli důvodu. Již při vstupu do takového objektu je třeba dbát té největší opatrnosti. Budovy jsou ve velmi špatném technickém stavu. Chybí části schodišť, zábradlí, stropy se v některých místech propadají. Prohlídku vždy také velice komplikují obrovské hromady zapáchajících odpadků a nepořádku. Lidé, žijící v těchto ,,dírách” již dávno rezignovali na udržování pořádku či hygieny.

Kontroly takových objektů probíhají v poslední době častěji a přináší výsledky, které jsou důležité pro celou společnost. Zadržení hledaných osob, objevení věcí pocházejících z majetkové trestné činnosti nebo zajištění výroben omamných psychotropních látek jsou dílem právě policistů. A proto jejich pracovní výkony stojí za povšimnutí.

Zpracovala: nprap. Eva Kohoutová

Odkazy do noveho okna

Osobní prohlídka - 1

Osobní prohlídka - 1 

Detailní náhled

Osobní prohlídka - 2

Osobní prohlídka - 2 

Detailní náhled

Předvedení osob bez dokladů

Předvedení osob bez dokladů 

Detailní náhled

Topení ve squatu

Topení ve squatu 

Detailní náhled

vnitřek objektu

vnitřek objektu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem