Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté vyjeli na pomoc, byli napadeni

Bruntálsko - 5 osob čelí podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě a další zprávy 

            V noci z 19. na 20.05.2013 přijali policisté obvodního oddělení Město Albrechtice oznámení o fyzickém napadení mezi členy rodiny. Ve chvíli, kdy dorazili na místo před dům na Osoblažsku, byli členy rodiny fyzicky napadeni. Kriminalisté provedli výslechy všech zúčastněných osob. Nyní jich 5 čelí podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě.
 
            K celé události mělo dojít tak, že po příjezdu hlídky Města Albrechtic, provádějící prověření věci oznámení fyzického napadení mezi členy rodiny, jeden z mužů ve věku okolo 20let, po předchozím požití alkoholu, bezdůvodně fyzicky napadl policistu. Ve chvíli, kdy šel kolegovi pomoci s dokončením služebního zákroku druhý policista, byl chycen za uniformu a napaden dalšími dvěma muži rodiny. Jednoho z nich (staršího muže) se podařilo třetímu policistovi v tuto danou chvíli zajistit. K fyzickému napadání policistů se přidaly další dvě osoby. Zakročující hlídka opakovaně během služebního zákroku vyzývala všechny zúčastněné, aby svého protiprávního jednání zanechali. Útočníci neuposlechli výzvy policistů, a proto byl jedním z napadených policistů použit také donucovací prostředek ve formě dvou varovných výstřelů k zastavení aktivního útoku směřujícího na policisty. Následně všichni útočníci utekli do bytu. Po příjezdu dalších policistů byl proveden vstup do obydlí a zadržení dvou mladíků, kteří skončili v policejních celách. U jednoho z nich bylo provedenou dechovou zkouškou naměřeno téměř 1,5 promile alkoholu v dechu. Policisté i 4 útočníci utrpěli lehká zranění, téhož dne byli ošetřeni v nemocnici. Případ je ve stádiu prověřování službou kriminální policie a vyšetřování Bruntál. Pachatelům přečinu násilí proti úřední osobě hrozí trest odnětí svobody až na 4 léta.     
 
 
Další zprávy: 
 
Opilý a nepřipoutaný řidič
 
            Policisté dopravního inspektorátu Bruntál prověřovali a následně zadokumentovali dopravní nehodu, kterou měl způsobit mladý řidič ve věku okolo 20 let pod vlivem alkoholu. Mladík svou vlastní nezodpovědností způsobil spolujezdci i sobě lehká zranění tím, že navíc při jízdě nebyl připoután bezpečnostním pásem.
 
            K samotné dopravní nehodě došlo dne 16.05.2013 v obci Václavov u Bruntálu. Zde měl jet po předchozím požití alkoholu ze směru od Rýmařova mladý řidič ve vozidle Fiat Punto. Ve chvíli, kdy měl odbočovat na vedlejší pozemní komunikaci vpravo ve směru do obce Václavov, nezvládl řízení a dostal smyk. Vjel na chodník a následně narazil přední částí vozidla do ocelového zábradlí a do stromu. Jelikož řidič nebyl připoután, došlo k jeho vymrštění ze sedadla. Ten svým tělem narazil do osoby na předním sedadle vozidla, přičemž došlo k rozbití čelního skla u spolujezdce. Policisté na místě provedli dechovou zkoušku, která u řidiče vozidla vykázala téměř 2,7 promile alkoholu v dechu. Řidič i se spolujezdcem utrpěli lehká zranění a z místa byli převezeni zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice v Bruntále. Celková způsobená škoda činí okolo 20 tisíc korun.
 
 
Chodec nemá absolutní přednost před vozidly!
 
            V minulém týdnu probíhala celosvětová dopravně bezpečnostní akce s názvem Road safety week, která v pátek 10.05.2013 dorazila také do Krnova. Krajští policisté s koordinátorem BESIP se u přechodů pro chodce zaměřili primárně na přecházející chodce s cílem seznámit je s bezpečným přecházením pozemní komunikace. I přes mnohé snahy policie snížit počet dopravních nehod chodců následující páteční odpoledne bruntálští dopravní policisté přijali oznámení o dopravní nehodě v Krnově, kde mělo dojít k těžkému zranění chodkyně, která bezprostředně vstoupila pod již projíždějící vozidlo.
 
            Dopravní nehoda se stala dne 17.05.2013 krátce po 13. hodině v Krnově na ulici Opavská. K celé události mělo dojít tak, že chodkyně ve věku přes 50 let se před přecházením silnice přes vyznačený přechod pro chodce nepřesvědčila o bezpečném přejití vozovky a přímo vstoupila pravou nohou pod zadní kolo již projíždějícího vozidla Volkswagen. Po střetu upadla na komunikaci v blízkosti dělícího ostrůvku. Z místa byla pro těžké zranění převezena zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice v Krnově. Na vozidle žádná škoda nevznikla.  
 
 
Uvedla nepravdivé údaje
 
            V měsíci dubnu 2013 oddělení hospodářské kriminality v Bruntále obdrželo více jak 250 trestních oznámení od finanční společnosti, které postupně prověřují. Jedná se o sérii případů podvodů a úvěrových podvodů převážně na Krnovsku. K dnešnímu datu bylo sděleno podezření téměř ve dvaceti případech. Ve věcech je zpravidla vedeno zkrácené přípravné řízení.
 
            Jedná se obvykle o obdobný scénář uvedení nepravdivých údajů a zamlčení podstatných údajů. V tomto případě měla 21letá žena v měsíci červenci 2011 zadat prostřednictvím internetu do třech různých společností online žádost o poskytnutí úvěru, vždy ve výši nižší jak 5 tisíc korun. K této žádosti měla přiložit již vyplněný a podepsaný návrh na uzavření smlouvy, kopii svého občanského průkazu a do žádosti o úvěr měla uvést nepravdivé údaje o svém příjmu. Na základě nepravdivých údajů jí vždy byl úvěr poskytnut a vyplacen na bankovní účet. Žena svým jednáním způsobila společnostem celkovou škodu větší jak 14 tisíc korun. Mladé ženě za spáchání přečinu podvodu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
 
 
Muž v podmínce kradl v obchodě
 
            V pondělí 20.05.2013 policista obvodního oddělení Bruntál sdělil podezření 18letému mladíkovi pro přečin krádež. Tohoto jednání se měl dopustit i přesto, že byl okresním soudem v Bruntále v roce 2013 odsouzen pro provinění krádež k trestnímu opatření odnětí svobody podmíněně v délce 10 měsíců se zkušební dobou 24 měsíců, tedy do 09.03.2015.
 
            Přečinu krádeže se měl dopustit dne 20.05.2013 v prodejně v Bruntále na ulici Zeyerova. Zde měl za provozu odcizit různé potraviny např. těstoviny, kečup, oplatky atd. Mladík byl za pokladnou zadržen ostrahou prodejny a zboží v celkové hodnotě nižší jak 100 korun bylo vráceno zpět. Ve věci bude vedeno zkrácené přípravné řízení.
 
 
  
vrchní asistent pprap. Pavla Welnová

21.05.2013

vytisknout  e-mailem