Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté vyjeli za cyklisty na cyklostezku do Osečné

LIBERECKO - Povinná výbava jízdního kola, správně nasazená helma, dobrá viditelnost a další cenné rady si mohli cyklisté vyslechnou přímo od policistů při průjezdu Osečnou. 

Cyklisté patří společně s chodci do skupiny nejohroženějších účastníků dopravních nehod. Významnou roli však sehrává i jejich samotná připravenost k bezpečnému provozu. Z velké části záleží také na nich samotných, nakolik budou na silnicích v bezpečí. Především se musí před každou jízdou přesvědčit, že je jejich jízdní kolo v řádném technickém stavu a splňuje požadavky na předepsanou povinnou výbavu. Dalším důležitým prvkem je bezpochyby cyklistická helma.

5
Ve čtvrtek vyrazili policejní preventisté z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje na další z cyklostezek v kraji. Tentokrát se za cyklisty vydali do Osečné na Liberecku.

Návštěvníkům cyklostezky policisté zdůrazňovali zejména důležitost používání cyklistické helmy, neboť těžká zranění vznikají právě často v důsledku toho, že cyklisté jejich používání podceňují. Kromě toho poukázali i na důležitost používání reflexních prvků, tj. být na silnici i na cyklostezkách dobře viditelný. Člověk ve tmavém oblečení bez jakýchkoliv reflexních prvků či osvětlení se stává pro řidiče i jiné účastníky silničního provozu takzvaně neviditelným. Kontrolovali také správnou výbavu jízdních kol. A v neposlední řadě účastníkům připomněli, že i pro cyklisty platí stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel, tedy neusedat na kolo pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. 

Na stanovišti si mohli cyklisté odpočinout a získat také praktické dárky v podobě cyklolékárniček či náplastí, které finančně podpořila Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, či se mohli osvěžit nealkoholickým pivem dodaným místním pivovarem v rámci projektu "Řídím, piju nealko pivo". 

V Česku pro cyklisty dál platí nulová tolerance alkoholu. Alkohol nepatří ani za volant, ani na kolo - přesto to ale ne všichni respektují. Vliv alkoholu u cyklistů je podobný jako u řidičů aut. Snižuje vnímaní, zpomaluje reakce, zhoršuje schopnost řídit.

I malí účastníci silničního provozu si odnesli dárečky v podobě reflexních přívěsků nebo omalovánek.

Další obdobné akce budou během letních prázdnin následovat i na jiných místech v kraji. 
 

9. 8. 2024
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem