Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté vyjížděli ke kosterním nálezům

Jak postupovat v případě nálezu ostatků. 

Začátkem týdne řešili jihomoravští policisté dva neobvyklé případy nálezů kosterních pozůstatků. Nejprve vyjížděli do Kuřimi, kde pracovníci stavební firmy při výkopových pracích našli část lidské kostry. Policisté místo nálezu zajistili a ke spolupráci přizvali pracovníky archeologického ústavu, aby se vyjádřili k odhadovanému stáří nálezu. Archeoložka určila, že mělký hrob a v něm nalezená lebka pocházejí pravděpodobně z období Velkomoravské říše, a vzácný nález tak poputuje k dalšímu archeologickému zkoumání. Ve stejný den mířili policisté na podobné oznámení také do Moravské Nové vsi. Při výkopových pracích tam dělníci objevili kosterní pozůstatky, a proto ihned zastavili práce a kontaktovali policisty, kteří nález zadokumentovali. Přivolaný archeolog určil, že se pravděpodobně jedná o ostatky vojáka z II. světové války, a nález si převzal k dalšímu zkoumání.

Podobných oznámení evidujeme každoročně přibližně desítku. Často se jedná o nálezy v místě bývalých, už dávno zrušených hřbitovů. Tak tomu bylo například v parku Marie Restituty v brněnských Husovicích, kde kosterní pozůstatky nalezly hrající si děti. V těchto místech býval hřbitov až do 60. let minulého století. I zdejší nález si převzali archeologové.

A co dělat, pokud naleznete kosterní pozůstatky? Nemanipulujte s nimi a uvědomte policii, která místo nálezu zabezpečí a zadokumentuje. Pokud archeolog potvrdí, že se jedná o ostatky lidské, váže se k nim povinnost pietní ochrany. Je také třeba zjistit, zda se nejedná o ostatky pohřešované osoby, či zda na smrti člověka neměla podíl druhá osoba.

mjr. Petra Ledabylová, 19. 7. 2024

vytisknout  e-mailem