Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policisté využívají Schengenbus

Frýdecko-Místecko - celkem 77 přestupků zjistili policisté při kontrolní akci  

Od čtvrtku 6. května do soboty 8. května uskutečnili pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Mosty u Jablunkova společně s kolegy odboru specializovaných činností bezpečnostní akci. Policisté se zaměřili nejen na zjišťování nelegální migrace, kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců na území ČR, na kontrolu pravosti a platnosti cestovních dokladů a na pátrání po hledaných osobách a věcech, ale také na dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích. Při kontrolách policisté využili Schengenbus, což je vozidlo vybavené mimo jiné technikou určenou k odbornému zkoumání cestovních dokladů, jejich celistvosti a pravosti. V katastru obce Zelinkovice policisté zkontrolovali 385 vozidel a 916 osob, z toho 406 cizinců.

Během akce při kontrole cestujících v linkovém autobusu jedoucího z Prahy do Kyjeva, předložila jednatřicetiletá cizinka platný cestovní pas Ukrajiny, ovšem bez potřebného českého víza. Na služebně inspektorátu s ní policisté zahájil správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutí o vyhoštění na dobu dvou let.

Dále policisté odebrali českému občanu řidičský průkaz, který byl v evidenci vedený jako ztracený. Šedesátiletý muž v minulosti nahlásil ztrátu řidičského průkazu. Poté, když mu byl vystaven nový, svůj ztracený řidičák našel. Na magistrát svůj nález nenahlásil a při kontrole se jím prokázal. Odebraný řidičský průkaz policisté zaslali příslušnému úřadu k dalšímu řízení.

Kromě těchto dvou případů policisté zjistili 44 porušení ustanovení zákona o pobytu cizinců. Nejčastějším přestupkem bylo neprokázání schopnosti uhradit náklady zdravotní péče. Proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích zjistili dalších 33 přestupků. Celková výše uložených blokových pokut se vyšplhala na částku 48 200,- Kč.

 

vytisknout  e-mailem