Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté vyzývají k obezřetnosti

Mladoboleslavsko- Krádeže automobilů a kol řeší policisté denně. 

Letní sezóna je v plném proudu a s ní se bohužel množí i krádeže. Pachatelé vloupáním do bytů a domů páchají trestnou činnost v kteroukoliv denní i noční dobu. Jen za poslední dva dny přijali mladoboleslavští policisté několik oznámení o vloupání a následném odcizení, mimo jiné, i jízdních kol či osobních automobilů.   

V úterý 2. srpna v době od šestnácté hodiny odpolední do půl deváté večer, vnikl neznámý pachatel v Mladé Boleslavi ve Viničné ulici do domu, kde odstranil v suterénu zámek u dveří ke sklepu a odcizil dámské trekové kolo v hodnotě osm tisíc korun. Téhož dne v obci Březno odcizil neznámý pachatel u domu uzamčený zaparkovaný automobil Škoda Yeti, čímž způsobil majiteli škodu více než pět set dvacet tisíc korun.

Včerejšího dne, tedy 3. srpna, bylo v dopoledních hodinách v Mnichově Hradišti na Masarykovo náměstí odcizeno z chodby domu horské jízdní kolo v hodnotě patnáct tisíc korun a před patnáctou hodinou odpolední došlo v Bakově nad Jizerou ve Smetanově ulici ke krádeži vozidla Škoda Octavia, které měl majitel zaparkované před svým domem. 

Policisté upozorňují občany:

Svůj majetek si vždy řádně zabezpečte, i když se od automobilu či jízdního kola vzdálíte jen na malou chvilku, pro zkušeného zloděje je taková chvilka velká šance pro své protiprávní jednání.

Jak si kolo bezpečně zajistit a předejít tak krádežím:

  • Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup)

  • pokud ukládáte jízdní kolo do společných prostor domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří do objektu, ale i do společných prostor, kde jsou kola uskladněna a i zde využijte bezpečnostní stojan nebo systém

  • zabezpečení jízdního kola pomocí zabezpečovacího systému je třeba využít i při ukládání kola do sklepní kóje a na balkony

  • ani odstavená jízdní kola na vlastním pozemku neponechávejte volně odložená, i zde je chraňte, a to opět využitím bezpečnostního systému nebo uložením do přilehlých prostor pod bezpečnostním zámkem.

Možnosti zabezpečení osobního automobilu:

  • Při svých cestách např. za památkami či houbařením, v zaparkovaném a uzamčeném automobilu nenechávejte rezervní klíče ani doklady. Při odchodu automobil dostatečně zabezpečte, nenechávejte otevřená okénka. Neodkládejte na viditelná místa, jako jsou sedadla a odkládací plochy, drahé věci - mobilní telefony, fotoaparáty, kufříky a kabelky

  • je-li to možné, zaparkujte vozidlo na hlídaném parkovišti nebo v garáži

  •  na ulici se snažte ponechat vozidlo na osvětlených místech, tam kde je větší koncentrace osob

  • pokud automobil nevyužíváte každý den, měli byste jej často kontrolovat.

    Bc. Lucie Nováková
    pracovník vztahů k veřejnosti
    P ČR Mladá Boleslav
    4. srpna 2016
     

vytisknout  e-mailem