Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté z celé Evropy soutěžili v jízdě na koni

Všech pět zlínských koňů skončilo v první desítce. 

Kostelany, Zlín - Ranč v Kostelanech na Kroměřížsku byl v sobotu 14. června obklopen policisty. Pořádal se tady desátý ročník Mezinárodního mistrovství Policie ČR v jízdě na koni. Letošní akce se zúčastnilo celkem 24 koní z policejních jízdních oddílů nejen z celé České republiky, ale také jezdci z dalších evropských zemí: Ruska, Itálie, Německa a Slovenska. Celkovým vítězem se stal Michal Slezák z Brna, který se soutěže účastnil s koněm jménem Boss. Hned úvodní soutěž, kterou byl klasický parkur podle pravidel jezdecké federace, vyhrál příslušník zlínské jízdní policie Dalibor Břečka na koni Artemio.
Odpoledne pak museli soutěžící absolvovat několik speciálních disciplín, které prověřily jejich připravenost na akce v terénu. Koně musejí být odolní proti střelbě nebo pronikavému zvuku policejních sirén, musejí projít omezeným prostorem, přejít přes můstek nebo sklopnou lávku a nesmí se splašit, když na ně pokřikují agresivní extremisti.
Ze zlínského oddílu se nejlépe na Mezinárodním mistrovství Policie ČR skončila Hana Pokorná, která obsadila šesté místo. Dalibor Břečka se celkově umístil osmý a třetí zlínská soutěžící, Marie Hanibalová, obsadila hned další příčku. Výborně jezdili také dva koně, které jsme zapůjčili ruským jezdcům. Barilyn se umístil čtvrtý a Renoir sedmý.
Koně jízdních oddílů Policie ČR jsou nasazováni na hromadné akce, jako jsou fotbalová utkání, mimořádné koncerty nebo demonstrace. Policistům však slouží i při běžných hlídkách ve městech nebo v chatových oblastech. Kůň musí být vyrovnaný, klidný a poslušný. Proto prochází speciální výcvikem. Začíná se základní drezúrou a na rušivé jevy se připravuje postupně, od nejjednoduššího po nejtěžší. Výcvik koňů je celoživotní, u policie začínají přibližně ve třech letech a slouží dokud jim to dovoluje zdravotní stav. Příprava každého policejního koně trvá nejméně jeden rok.
Okresní ředitelství Policie ČR ve Zlíně vlastní osm českých teplokrevníků, kteří mohou být nasazeni nejen ve Zlíně a okolí, ale i v dalších částech republiky. Jízdními oddíly disponuje Policie České republiky ještě v Brně a v Praze, městské policie mají hlídky na koních například v Ostravě nebo v Pardubicích.

vytisknout  e-mailem