Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté z dálničního oddělení mají nové zázemí - v Bezděčíně

KRAJ - Policisté nově zřízeného dálničního oddělení Brodce neměli dostatečné zázemí. Vyjížděli z Vinoře, která byla jejich "přechodnou adresou". 

Policisté spravující od loňského září dálnici D10 mají od začátku června 2021 nové zázemí. Z přechodného objektu ve Vinoři, který dočasně z důvodu absence jiného odjektu sdíleli spolu s dalšími organizačními články krajského ředitelství, se přestěhovali do pronajatého a nově zrekonstruovaného objektu v Bezděčíně na Mladoboleslavsku. Odtud mají lepší dostupnost na dálnici D10, nad kterou vykonávají dohled. "Tato lokalita a postavení oddělení je úplně exkluzivní pro činnost dálniční policie, výjezd jak na dálnici, tak na rychlostní komunikace první třídy je odsud také ideální,"sdělil krajský ředitel, brigádní generál Václav Kučera.

Zřízení nového dálničního oddělení i jeho umístění v Bezděčíně, kvitoval také ministr vnitra, Jan Hamáček. "O zřízení dálničního oddělení se hovořilo dlouho, a to z důvodu zatíženosti dálnice D10. Bylo tedy vytvořeno, pak se hledalo umístění, což bylo ve Vinoři, což samozřejmě nebylo praktické. A teď chci poděkovat všem, kteří našli tento areál a takto jej zařídili pro potřeby policie, " řekl ministr vnitra.5

Do současné doby disponovalo Krajské ředitelství policie Středočeského kraje 5 dálničními odděleními - Bernartice, Mirošovice, Nová Ves, Poříčany a Rudná, kdy policisté spravovali více jak 280 kilometrů dálnic vedoucí přes největší kraj v republice. Dálniční oddělení Brodce - v pořadí již šesté - bude zabezpečovat celý úsek dálnice D10 včetně 3kilometrového úseku vedoucího přes Prahu a 5kilometrového úseku na území Libereckého kraje. V současné době se na výkonu služby dálničního oddělení Brodce podílí dvanáct policistů, do roku 2023 se předpokládá naplněnost až do počtu čtyř desítek policistů.

V roce 2019 řešili policisté na území celého Středočeského kraje přes 16 tisíc nehod, z toho bezmála dva tisíce nehod na dálnicích. V loňském roce se počet nehod blížil 14ti tisícům, z toho se jich bezmála 1 400 řešilo na dálničních tělesech. Nově zřízené dálniční oddělení Brodce, které vzniklo již v loňském září, řešilo od svého zřízení 348 nehod. Od vzniku nového dálničního oddělení Brodce nedošlo na dálnici D10 k žádné dopravní nehodě se smrtelnými následky.
Hlavními příčinami dopravních nehod způsobených na dálnicích v rámci Středočeského kraje jsou dle statistik rychlost a nesprávný způsob jízdy.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
1. 6. 2021

 

vytisknout  e-mailem