Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté z TOXI týmu zasáhli do drogové scény

Frýdecko-Místecko - dvojice mužů byla obviněna. 

Operativní činnost, získávání poznatků od osob pohybujících se v prostředí uživatelů drog a shromažďování dalších důkazů, to byla několikaměsíční mravenčí práce kriminalistů z frýdecko-místeckého TOXI týmu. Ta nyní přinesla své výsledky a vyšetřovatel tak mohl zahájit trestní stíhání dvou mužů (50 a 33 let), kteří se měli významně podílet na drogové scéně na Frýdecko-Místecku.

Starší z mužů má za sebou bohatou trestní minulost právě v souvislosti s návykovými látkami, kdy za tuto byl odsouzen a strávil několik let za mřížemi. Tam se však zřejmě nepoučil a v loňském roce, kdy byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, se měl opět vrátit ke své „činnosti“.

Kriminalisté mu nyní kladou za vinu, že si měl v několika případech obstarat okolo půl kilogramu pervitinu a ten dále prodávat uživatelům. A jelikož je zřejmě znalý, měl nakupovat od dalších osob, mimo jiné také ze zahraničí, různé prekursory k výrobě pervitinu. Drogu sice sám „nevařil“, ale velké množství tablet a dalších chemikálií měl dále prodávat svým odběratelům.

Svému mladšímu známému měl prodat jak samotnou drogu, tak i prekursory pro její výrobu, to vše za téměř 500 tisíc korun. Ten pak „zboží“ dále poskytoval za úplatu zákazníkům. V několika případech měl působit i jako zprostředkovatel, kdy zajišťoval odběratele pro staršího muže. Za to pak měl inkasovat menší podíl z prodeje. Jako uživatel si měl ve třech případech drogu vyrobit i pro vlastní potřebu. Při provedených domovních prohlídkách u něj policisté zajistili věci na výrobu pervitinu, léky, chemikálie i samotné „nádobíčko“.

Kriminalisté oba muže obvinili ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. U výslechu starší obviněný popíral páchání trestné činnosti a využil svého práva nevypovídat. Mladší naopak s kriminalisty spolupracoval a ke skutkům se doznal. Také on byl v minulosti za takový trestný čin již odsouzen a následně podmíněně propuštěn. Vyšetřovatel u obou obviněných podal státnímu zástupci podnět ke vzetí do vazby, který byl následně soudcem akceptován. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
3. června 2024
oddělení tisku

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem