Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté zabránili nezákonnému prodeji zbraní

Na jednom z tuzemských aukčních portálů nabízel 66letý důchodce části zbraní, které podléhají registraci. Díky včasnému zásahu policistů se jej podařilo vypátrat a zabránit mu v jejich prodeji. 

Muž nalezl na půdě domu několik částí zbraní a rozhodl se je prodat pomocí aukčního portálu. Dle svého vyjádření si tak chtěl přivydělat k důchodu a pomoci některému sběrateli k doplnění sbírek. Mezi nabízeným zbožím byly ale závěry dvou opakovacích kulovnic, které coby hlavní části zbraní podléhají registraci.
 
Podle zákona o zbraních je každý, kdo nalezne zbraň, munici nebo výbušninu, povinen neprodleně oznámit jejich nález nejbližšímu příslušníkovi policie nebo útvaru policie, anebo orgánu místní samosprávy, který toto oznámení předá nejbližšímu útvaru policie. Patří sem i hlavní části zbraní. To ale důchodce neudělal a zveřejněním inzerátu navíc vystavil nebezpečí postihu i osoby, které by si od něho části zbraní koupily. Pokud by si je koupil někdo, kdo není držitelem zbrojního průkazu, dopustil by se tím dokonce trestného činu nedovoleného ozbrojování. K tomu však nedošlo.
 
Podivný inzerát na aukčním portálu zaujal jednoho z občanů, který na něj upozornil policisty z Ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia ČR. Ti okamžitě zareagovali. Na základě jejich šetření se během několika hodin podařilo ustanovit inzerenta a ve spolupráci s kolegy z Jeseníku, v jejichž služebním obvodě důchodce bydlí, části zbraní zajistit.
 
Podle zjištění policistů se jednalo o závěry opakovacích kulovnic, konkrétně Mauser vz. 98 a druhý nezjištěné značky. Zbraně nebyly registrovány ani užity ke spáchání trestného činu, nepátralo se po nich. Jejich původ by mohl sahat až do válečného či meziválečného období, kdy bylo schovávání zbraní na půdách poměrně běžné. Obzvlášť v pohraničních oblastech sousedících s tehdejším Německem.
 
 

kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
19.07.2011
Odkazy do noveho okna

Nabízené závěry zbraní

Nabízené závěry zbraní 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem