Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté zachránili dva lidské životy

Jihočeský kraj - Muže a dívku zachránili od jejich úmyslu policisté. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Náročný den za sebou mají policisté z obvodních oddělení Vodňany a Jindřichova Hradce. Dvě dvoučlenné hlídky totiž včerejšího dne, krátce po sobě, zachránily život muži a ženě, kteří se z různých důvodů rozhodli spáchat sebevraždu.

V prvním případě, vyjížděli krátce po poledni, policisté z obvodního oddělení Vodňany, ve složení prap. Petr Š., a prap. Václav Š., k oznámení ženy, jejíž muž se po dlouhodobých rodinných neshodách rozhodl spáchat sebevraždu, a telefonicky jí to oznámil. Muž středního věku oznamovatelce řekl, že je na louce u lesa a přijet má až s policisty, že v té době už bude po smrti. Mezitím však sám zavolal na operační středisko, kde sloužícímu důstojníkovi zopakoval to, co manželce. Dodal, že se nachází na Strakonicku u Skočic. Operační důstojník vyslal na místo ihned hlídku vodňanských policistů, kteří nalezli vozidlo s mužem. Ten měl kolem krku ovázaný provaz, který provlekl otevřeným kufrem a zavázal o strom. Pokud by automobilem popojel, je pravděpodobné, že by si zlomil vaz. Policisté jednali okamžitě, nebylo možné jakkoliv zablokovat jeho vůz, takže s mužem začali vyjednávat. Ten po pár minutách svolil k debatě a stáhl okénko. Vozidlo však nechal nastartované a hrozilo, že kdykoliv sešlápne plyn. Na místo se vydala i rodina nešťastníka, a v momentu, kdy se jejich auto blížilo, policista odvedl mužovo pozornost, skočil do vozidla za ním a vytrhl klíče ze zapalování. Rozrušeného muže pak odvezli zdravotníci k dalšímu ošetření do nemocnice. Rychlé jednání policistů v tomto případě zřejmě muži zachránilo život, a patří jim velké poděkování za jejich práci.

O dvě hodiny později přijal operační důstojník oznámení od dívky, která se rozhodla skončit se životem skokem z mostu v Jindřichově Hradci. Na oznámení vyjela hlídka jindřichohradeckých policistů prap. Michal M., a prap. Filip Š. Policisté postupně zjistili, kde by dívka mohla být, až se jim jí podařilo nalézt na mostě, pod nímž vede tříproudá silnice. Dívka byla velmi rozrušená a vyhrožovala, že pokud se k ní policisté přiblíží, skočí. Za přítomnosti policistů žena volala své příbuzné, při rozhovoru se velmi rozzlobila, začala se třást a zakřičela, že na vše už kašle a zabije se. V ten moment k dívce přiskočil policista prap. Filip Š., pevně ji chytil za ruku a přitiskl na zábradlí. Dívku pak přes něj s kolegou přenesli a následně si ji převzali do péče zdravotníci. V tomto případě zřejmě sehrála roli nešťastná láska. Dívka se policistům také přiznala, že volala na linku 158 a vyhrožovala umístěním bomby na jednom z úřadů ve městě. I v tomto případě se policistům podařil zachránit velmi mladý lidský život.

Oběma hlídkám patří poděkování za odvedenou práci.

por. Bc. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

20. června 2016

 

vytisknout  e-mailem