Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté zachránili lidský život

České Budějovice - Krajský ředitel dnes ocenil trojici policistů z Oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích zlatou medailí a to za záchranu lidského života.  

Video:  Ocenění policisté krajským ředitelem

Ředitel Krajského policejního ředitelství Jihočeského kraje Radomír Heřman dnes společně s Pavlem Kučerou, ředitelem pro řízení lidských zdrojů Krajského ředitelství, ocenili tři mladé policisty, kteří v pondělí, 21.12.2009, zachránili život 59letého muže z Českobudějovicka. Z jejich rukou dnes převzali zlaté medaile Krajského ředitele.
Uplynulé pondělí, 21.12.2009, krátce před jedenáctou večer, prováděla policejní hlídka ve složení : nstržm Václav Švec, pprap. Tomáš Koblic ( oba služebně zařazeni na Oddělení hlídkové služby ) a pprap. Vít Schwager ( služebně zařazen na Skupině kynologických činností ) běžný výkon služby se zaměřením i na kontrolu objektů nákupních center a přilehlých parkovišť v krajském městě. Policisté v této době projížděli i kolem obchodního domu Interspar na Strakonické ul., kdy si při tomto povšimli muže, který klečel u vchodových dveří. Policisté následně zjistili, že muž je silně podchlazen a  má poraněnou dolní končetinu.  Bundu, kalhoty, ruce i hlavu měl pokryty ledem.
Policisté ani na vteřinu nezaváhali. Vzhledem k tomu, že muž měl zjevné omrzliny na rukou a byl celý pokrytý ledem, jej policisté okamžitě přenesli do služebního vozidla a začali postupně zahřívat. Samozřejmě ihned zavolali na místo Rychlou záchrannou službu .
Muž byl částečně schopen s hlídkou komunikovat a policistům uvedl, že šel dne 21.12.2009, kolem desáté hodiny večer, směrem k ulici Suchomelská, k obchodnímu centru Interspar, kdy ale nechtěl obcházet Dobrovodskou stoku a tak se rozhodl, že tuto přeskočí. V době, kdy stoku přeskakoval však uklouzl a vážně si poranil pravou nohu. Následně do stoky upadl a celý se namočil. Poté se doslova „ doplazil „ ke vchodu  obchodního centra Interspar. Vzhledem ke svému fyzickému vyčerpání, podchlazení a zranění již nebyl schopen dalšího pohybu. Teplota se tuto moc pohybovala kolem mínus deseti stupňů. Příjezd policistů byl pro muže záchranou života. Toto následně potvrdila i na místo přivolaná lékařka, dle jejíhož vyjádření by muž bez pomoci policistů nepřežil.
Policisté Václav Švec, Tomáš Koblic a Vít Schwager bezesporu naplnili policejní heslo „ Pomáhat a chránit ". O dalším osudu zachráněného muže rozhodovaly vteřiny. Co může být víc než zachráněný lidský život ? Všem jmenovaným a právem oceněným mužům zákona patří velký dík.

Regina Tupá

30. 12. 2009

Policisté zachránili lidský život IIPolicisté zachránili lidský život II

 

Policisté zachránili lidský životPolicisté zachránili lidský život

 

 

vytisknout  e-mailem