Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zachránili muži život

KRAJ VYSOČINA: Ocenění převzali z rukou krajského ředitele 

Skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ocenil ve středu 14. srpna trojici policistů z obvodního oddělení Humpolec  - podpraporčíka Miloslava Hladíka, nadstrážmistra  Pavla Vlčka a strážmistra Dominika Leška  - ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek. Společně s vedoucím územního odboru Pelhřimov plk. Mgr. Petrem Petrem jim poděkoval za projevení osobní statečnosti a  duchapřítomnosti při záchraně života muže v bytě v Humpolci.

Policejní hlídka obvodního oddělení z Humpolce ve složení Miloslav Hladík, Pavel Vlček  a Dominik Leško zasahovala v sobotu 3. srpna v bytě v Humpolci. Kolem půl druhé odpoledne volala na linku tísňového volání 158 silně rozrušená žena, která uvedla, že našla v bytě v Humpolci svého přítele, který spáchal sebevraždu oběšením. Operační důstojník na místo ihned vyslal nejbližší policejní hlídku. Na místo vyrazila tříčlenná hlídka policistů z humpoleckého obvodního oddělení. Po příjezdu na místo policisté muže našli uvnitř v malé místnosti bytu. Muž měl kolem krku stahovací řetězový obojek uvázaný k polici a na první pohled nejevil známky života. Policisté okamžitě muže nadzvedli, aby sevření kolem krku uvolnili, povolili karabinu obojku a muže přenesli do vedlejší prostornější místnosti. Zde neprodleně začali s oživovacími pokusy a zahájili nepřímou srdeční masáž. Muž zpočátku vůbec nereagoval a byl stále bezvládný. Po několika minutách, kdy policisté nadále intenzivně bojovali o mužův život, však začal pomalu samovolně dýchat. Následně se na místo dostavila přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby, která si muže převzala k dalšímu ošetření a transportovala ho do zdravotnického zařízení. První pomoc, kterou policisté muži poskytli, byla pro záchranu  jeho života rozhodující. Policisté tak svým činem dali muži druhou šanci.

Profesionální jednání a především duchapřítomnost obou policistů při záchraně mužova života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že se policisté dokázali v daný okamžik správně rozhodnout a především neváhali pomoci. „Muž díky vám třem dostal druhou šanci. Podobné činy našich policistů dělají dobré jméno nejen vysočinskému krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru a já jsem rád, že vám mohu dnes osobně poděkovat,“ doplnil brig. gen. Mgr. Miloš Trojánek.

Čtyřiadvacetiletý Miloslav Hladík slouží u Policie České republiky od května roku 2016. Stejně starý Pavel Vlček nastoupil do služebního poměru v roce 2017 a sedmadvacetiletý Dominik Leško je policejním nováčkem – do služebního poměru nastoupil letos v červnu a čeká ho nyní základní odborná příprava. Všichni tři policisté jsou v současné době služebně zařazeni na obvodním oddělení Humpolec.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

14. srpen 2019 

vytisknout  e-mailem