Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté zachránili muži život

KLADENSKO - Před dokonáním sebevraždy oběšením zasáhla policejní hlídka.  

Policisté obvodního oddělení Zlonice ve spolupráci s kolegy s kynologie, obvodního oddělení Slaný a hlídky cizinecké policie se zapojili včerejšího večera do pátrací akce po třiceti dvou letém muži v teritoriu obce Zlonice a jeho okolí.
 
Ve čtvrtek 26. března 2015 krátce před osmnáctou hodinou na linku 158 oznamovatelka uvedla, že obdržela sms zprávu od svého druha, jejíž obsahem bylo, že jde skoncovat se životem. Na základě tohoto oznámení byly vyslány policejní hlídky na pátrací akci do obce Zlonice, po pohřešovaném muži s úmyslem se pokusit o sebevraždu. Všem hlídkám byl předán popis osoby a oděvu a fotografie. Policisté v rámci pátrání provedli kontrolní činnost nejen v obci Zlonice, ale taktéž v přilehlém okolí dalších vesnic a snažili se spojit po telefonické síti s pohřešovaným mužem, který svůj mobilní telefon neustále vypínal. V průběhu policejního šetření byly získány od blízkých osob další poznatky k pohřešovanému.   
 
Vzhledem k dokonalé místní znalosti policisté z obvodního oddělení Zlonice v době pátracího opatření provedli kontrolu na vlakové zastávce Zlonice, která se nachází na odlehlém místě za železničním přejezdem při příjezdu od Slaného. Tato vlaková zastávka není v nočních hodinách osvětlena a z pozemní komunikace ji nelze spatřit. Policisté za pomoci nasvícení motorovým vozidlem si v dálce povšimli sedícího muže na dané zastávce. Na základě tohoto zjištění se policisté vydali ověřit totožnost zde sedící osoby.
 
Při příchodu na místo, kde se nacházel sedící muž zjistili, že má kolem krku omotanou šňůru, která byla zavěšena na konstrukci čekárny. V daném okamžiku, kdy policisté pohřešovaného vypátrali, nejevil již známky života. Policisté muže ihned nadzvednuli a odřízli škrtící šňůru. Po tomto zákroku se poškozený muž rozdýchal a začal komunikovat. Nalezený muž byl jednoznačně dle fotografie a oděvů identifikován jako pohřešovaný třiceti dvouletý muž, jehož totožnost byla následně ověřena občanským průkazem, který měl při sobě.
 
Zachráněný muž jevil známky značné podnapilosti a místo vlídného chování a poděkování začal policistům vulgárně nadávat, neboť byl rozhořčen, že mu překazili jeho úmysl vzít si život. Vzhledem k tomu, že zachráněný muž k svému vulgárnímu jednání se začal chovat ještě velmi agresivně, byla mu ze strany policejní hlídky přiložena služební pouta.  
 
Policejní hlídka třiceti dvouletého muže vyzvala k provedení dechové zkoušky, kterou však odmítl a následně i z těchto důvodů nebylo umožněno provést ani odběr biologického materiálu. Na místo události byla taktéž přivolána posádka rychlé záchranné služby. Lékař neshledal na muži žádná zranění, ale zaznamenal značné alkoholické výpary. Po provedeném vyšetření bylo zjištěno, že není třeba převozu do nemocnice a byl vystaven formulář na schopnost pobytu v policejní cele.
 
Policisté nejprve převezli muže na policejní služebnu ve Zlonicích k provedení potřebné protokolace a poté byl eskortován do policejní cely v Kladně.
 
Policisté svým, rychlým jednáním, místní znalostí terénu, velmi profesionálním přístupem a provedením první pomoci zachránili život muži, který se pokusil o sebevraždu oběšením.
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
27. března 2015
 
 

vytisknout  e-mailem