Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zachránili řidiči život

TŘEBÍČSKO: Muž náhle zkolaboval a policisté u něho ihned zahájili resuscitaci  

V pátek večer oživovali policisté obvodního oddělení Náměšť nad Oslavou muže, který náhle zkolaboval a zůstal ležet bez známek života na zemi. U třiapadesátiletého muže prováděli policisté až do příjezdu zdravotníků masáž srdce. Životní funkce muže se podařilo obnovit a ve stabilizovaném stavu byl poté převezen do nemocnice.
 
V pátek 9. října projížděla policejní hlídka v Náměšti nad Oslavou kolem deváté hodiny večer po silnici první třídy. V blízkosti rybníku Rathan si policisté všimli jedoucího vozidla Škoda Felicia. Automobil nejel plynulou přímou jízdou, ale ve svém jízdním pruhu mírně přejížděl ze strany na stranu. Vozidlo se policisté rozhodli zkontrolovat. Automobil zastavili, cestovali v něm celkem čtyři dospělí lidé, muži. Řidič vystoupil z vozidla, předložil doklady a policisté u něho provedli dechovou zkoušku, která byla negativní. Náhle začal muž kolabovat a padat k zemi. Policisté ho okamžitě zachytili a koordinovaně ho svedli na zem. Muž zůstal nehybně ležet na zemi, byl v bezvědomí a v obličeji začal velmi rychle fialovět. Policisté ho odnesli do bezpečného prostoru mimo vozovku, zprůchodnili mu dýchací cesty, zahájili ihned resuscitaci a přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Do jejího příjezdu prováděli policisté u muže nepřetržitě masáž srdce. Další muži, kteří cestovali ve vozidle, byli vzniklou situací zaskočeni a zcela šokováni, jednalo se o řidičovy kolegy. Po příjezdu pokračovali zdravotníci v masírování srdce řidiče a poskytování další lékařské pomoci. U muže se podařilo stabilizovat jeho životní funkce. V sanitním vozidle byl již při vědomí a byl transportován do brněnské nemocnice.
 
Dle získaných informací se muž dlouhodobě léčí s nemocí srdce a jednalo se u něho o srdeční arytmii, která způsobila jeho náhlý kolaps. Ke zkolabování muže by tak v pátek večer došlo i nezávisle na dopravní kontrole. Policisté mu vzhledem k zastavení vozidla a následné okamžité, nepřetržité a správné první pomoci zachránili život.

Dále lze vzhledem k délce trasy, která řidiče a jeho spolujedoucí ještě čekala, předpokládat, že nebýt zastavení vozidla policejní hlídkou mohlo dojít ke zkolabování muže přímo při jízdě a došlo by tak nejen k bezprostřednímu ohrožení života řidiče, ale také ostatních osob ve vozidle případně dalších účastníků silničního provozu.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
12. října 2015

vytisknout  e-mailem