Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté zachránili sebevraha

ČESKOLIPSKO - Policisté zabránili 40letému muži v sebevražedném skoku z okna. 

Včera kolem 22.46 přijali strážští policisté od krajského operačního střediska informaci o tom, že  v ulici Pionýrů ve Stráži pod Ralskem vyhrožuje muž středního věku skokem z okna 4. patra panelového domu. Podle informací svědků, kteří událost na tísňovou linku Policie ČR 158 oznámili, muž  balancoval na okně svého bytu v nejrůznějších nebezpečných pozicích.

Když na místo zhruba 4 minuty po oznámení dorazili policisté, zjistili, že se jedná o 40letého nájemníka bytu. Ten se v době jejich příjezdu držel za parapet a obě nohy mu visely z okna dolů. Přitom vykřikoval, že skočí. Policisté se s ním snažili navázat hovor, aby ho uklidnili, ale on jim to zpočátku nijak neulehčoval a prohlásil, že policejní uniformy nechce vidět.

Nakonec se ale přeci jenom podařilo jednomu ze zakročujících policistů získat jeho důvěru. Snad i díky tomu, že oba pocházejí ze stejného města, znají se od vidění  a policista byl s jeho osobní situací částečně obeznámen. To nakonec přispělo k tomu, že 40letý muž souhlasil s tím, že si s ním o jeho problémech pohovoří osobně a dokonce ho pozval do svého bytu. Policista trval na tom, že před jeho návštěvou zavře okno, na což muž přistoupil. Policista zase musel na jeho přání před vstupem do bytu sundat opasek se zbraní.

Vzhledem k tomu, že byl 40letý muž značně rozrušený a doslova nevypočítatelný, byli policisté nuceni jednat rychle. Ve chvíli, kdy očekával příchod policisty a měl zavřené okno,  vyrazili u bytu dveře a zajistili ho. Potom si ho převzal do péče lékař, který ho nechal sanitou převézt na vyšetření do nemocničního zařízení.

Díky profesionálnímu přístupu policistů muž svůj zamýšlený čin nedokonal. Poděkování patří ale  také dalším složkám zúčastněným na včerejším záchranném zákroku, a to lékaři zdravotnické záchranné služby, městským strážníkům a profesionálním i dobrovolným hasičům, kteří byli připraveni v případě potřeby okamžitě zasáhnout.

 

6. 1. 2015
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem