Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté zachránili sebevraha

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Muž stál na oblouku mostu nad řekou a chtěl skočit.  

 

Na linku 112 zavolal v úterý 23. března ve dvě hodiny odpoledne všímavý člověk, že na mostu přes Moravu mezi Uherským Hradištěm a Starým Městem stojí člověk a chystá se asi skočit dolů. Uherskohradišťští policisté Martin Řešétka a David Buček okamžitě vyjeli k vytypovanému mostu, na němž uviděli ne jednu postavu, ale hned dvě. Když přijížděli, jeden z mužů, kteří byli na vrcholu mostního oblouku ve výšce asi patnáct metrů nad hladinou řeky, začal sbíhat dolů. Jeden z policistů se rozběhl po břehu řeky za utíkajícím mužem, druhý se začal věnovat muži na oblouku. Mladý muž na vrcholu železného oblouku stál a pokřikoval na policisty, ať jdou pryč, jinak že skočí. Zatím už policista doběhl a zajistil utíkajícího muže. Sebevrah ale stále vyhrožoval, ať nikdo nic nezkouší, protože stejně skočí. Policisté přivolali další hlídku na pomoc a prozatím se snažili udržet konverzaci s mužem na oblouku. Přivolaná hlídka policistů ve složení Jaromír Falešník a Zbyněk Štursa zastavila provoz na trati - muž přelézal po traverze z jednoho oblouku na druhý.

Jak už sebevrah stál na vrcholu druhého oblouku, vykřikl na policisty, ať mu dají cigaretu. Policista Řešétka ihned zavětřil možnost ke změně situace. Potenciální sebevrah byl ale zkušený. Nesešel na kontaktní vzdálenost, ale čekal, až mu policisté cigaretu vhodí. Cigareta přiletěla, ale naštěstí muži spadl zapalovač, a tak čekal, až mu ho policisté seženou a vyhodí nahoru. Policisté samozřejmě otáleli a účelně zdržovali. Muž na mostu se věnoval zapalovači, cigaretě a rozpité lahvi vodky. Byl asi ve třech metrech nad železniční tratí směrem k Uherskému Hradišti. Tohoto se rozhodl využít zkušený hradišťský policista Jaromír Falešník. Od Starého Města vyběhl oblouk až na vrchol a viděl, že si ho sebevrah nevšiml, a tak potichu pokračoval dál. Až byl na kontaktní vzdálenost, muž s lahví a cigaretou si ho všiml a otočil se k němu čelem. V tom momentu už na něj policista skočil a s pomocí kolegů pod nimi strhl sebevraha na zem. Muž byl agresivní a pokoušel se policisty bít. I když utrpěli několik škrábanců, podařilo se jim muže zajistit. Zachráněného pětadvacetiletého muže z Hluku odvezli policisté k hospitalizaci do hradišťské nemocnice. Jeho o dva roky mladší společník, který z oblouku před policisty sám utekl, jim při výslechu řekl, že se zabít nechtěl, že jen doprovázel svého kamaráda, který chtěl skokem z mostu ukončit svůj život. Díky odvážnému zákroku policistů dnes žijí oba dva.

Pokud by někdo z lidí přihlížejících tomuto zákroku chtěl poskytnout policii jeho záznam z mobilního telefonu, bude jim vedení policie vděčné.


 

24.3.2010

vytisknout  e-mailem