Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté žádají o spolupráci svědky

KRAJ VYSOČINA: Bezohlednou jízdou zřejmě řidič způsobil kolizi 

Policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově vyšetřují dopravní nehodu, která se stala ve středu 18. ledna krátce po poledni na 79. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno.
 
K objasnění okolností této nehody a pro určení míry zavinění by policisté potřebovali svědectví dalších řidičů, kteří celou kolizi viděli. Současně se obracejí na řidiče, kteří by mohli policistům popsat dopravní situaci a chování řidičů, zejména chování řidiče černého osobního vozidla VW Passat s pražskou registrační značkou, a to  v uvedenou dobu již od 74. kilometru dálnice D1 až do místa kolize – tedy do 79. kilometru dálnice D1. Policisté žádají o svědectví také řidiče, které ve středu 18. ledna v době od 11 do 12 hodin na dálnici D1ve směru jízdy na Brno tento řidič nějakým způsobem ohrožoval. Policisté by potřebovali vyslechnout svědky, kteří místem projížděli a mohli by popsat také chování ostatních řidičů kamionů, z nichž jeden se pak stal účastníkem kolize.
 
Okolnosti dopravní nehody se stále vyšetřují, ale policisté pravděpodobný průběh nehody znají. V prostoru 79. kilometru v katastru obce Vojslavice ve směru jízdy na Brno jela nákladní souprava tvořená tahačem tovární značky Mercedes Benz červené a návěsem značky Spitzer – cisterna světle béžové barvy. Tato souprava jela v pravém jízdním pruhu. Před ní jelo osobní vozidlo značky VW Passat s pražskou registrační značkou. V místě 79. kilometru dálnice D1 se z jízdního pruhu pro pomalu jedoucí vozidla snažilo do pravého jízdního pruhu najet nákladní vozidlo. Z tohoto důvodu řidič soupravy přejel do levého jízdního pruhu, aby umožnil tomuto vozidlu bezpečné zařazení do pravého jízdního pruhu. V okamžiku, kdy už jel v levém jízdním pruhu se těsně před něho zařadilo osobní vozidlo VW Passat, které jelo nízkou rychlostí.
 
Řidič osobního vozidla náhle zcela bezdůvodně snížil rychlost jízdy, aniž by to vyžadovala bezpečnost provozu, čímž omezil a ohrozil nákladní soupravu řidiče jedoucí za ním. Řidič soupravy byl nucen sešlápnout brzdový pedál, aby zabránil střetu s tímto osobním vozidlem. Strhnul řízení vpravo. Po tomto manévru se návěs pro sypký náklad dostal do smyku a strhl celou nákladní soupravu přes pravý jízdní pruh na krajnici, kde pravá zadní část návěsu narazila do ocelového krajového svodidla, o které se poškodila. Poté řidič poškozené soupravy na krajnici zastavil. Ihned poté za ním zastavil řidič dalšího nákladního vozidla, který celou událost viděl. Oba počkali na příjezd policejní hlídky.  
 
Řidič osobního vozidla, který celou kolizi zřejmě způsobil, na vzniklou situaci nijak nezareagoval a pokračoval v jízdě po dálnici ve směru na Brno.  Hlídka Dálničního oddělení z Velkého Beranova zastavila řidiče VW Passat na 162. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Dechová zkouška byla provedena u všech řidičů s negativním výsledkem.
 
Shrnutí pro výzvu svědkům: Volejte linku 158.
Uvítali bychom svědectví dalších řidičů, kteří kolizi soupravy – červeného tahače a cisterny  - bezprostředně viděli.
Současně se se stejnou žádostí obracíme na řidiče, kteří by mohli policistům popsat dopravní situaci a chování řidičů, zejména způsob jízdy řidiče černého osobního vozidla VW Passat s pražskou registrační značkou v uvedenou dobu, a to již od 74. kilometru dálnice D1 až do místa kolize – tedy do 79. kilometru dálnice D1.
Zajímá nás také chování ostatních řidičů, kteří tímto úsekem projížděli
Policisté žádají o svědectví také všechny řidiče, které ve středu 18. ledna v době zhruba od 11 do 12 hodin na dálnici D1ve směru jízdy na Brno řidič černého osobního vozidla VW Passat s pražskou registrační značkou nějakým způsobem omezoval nebo ohrožoval.

 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1. únor 2011
 
 

vytisknout  e-mailem