Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policisté zajistili cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně

Severní Morava- další cizince, kteří v Polsku žádají o azyl, zadrželi severomoravští cizinečtí policisté 

Jelikož v uplynulých dvou týdnech zaznamenali policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava zvýšený zájem žadatelů o azyl v Polsku o využití České republiky k tranzitu do dalších zemí Evropy, uskutečnila cizinecká policie další společnou kontrolní akci, zaměřenou na zjišťování nelegálního vstupu a pobytu cizinců. Akce proběhla v noci z 15. na 16. září a realizovaly ji dva útvary Oblastního ředitelství služby cizinecké policie, a to Inspektorát cizinecké policie Chotěbuz a Odbor specializovaných činností Frýdek - Místek. Policisté kontrolovali osádky automobilů, autobusů a mikrobusů v obci Chotěbuz na silnici č. E 75 ve směru z Polska do České republiky. Zúčastnilo se jí celkem sedm policistů, kteří zkontrolovali 664 vozidel a 1218 osob z toho 1085 cizích státních příslušníků.

Před devatenáctou hodinou, tři hodiny po zahájení akce, kontrolovali cestující v linkovém autobuse, který jel z polského města Suvalki do Říma. Mezi nimi se nacházeli tři občané Gruzie, kteří se prokazovali pouze průkazem azylanta v Polské republice. Policisté všechny tři cizince ve věku 41, 25 a 23 let zajistili a ve správním řízení jim vydali rozhodnutí o vyhoštění z území ČR na dobu jednoho roku. Do doby, než budou podle Dublinské úmluvy předáni do Polska, je umístí do zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné.

O pár hodin později kontrolovali policisté osádku osobního vozidla VW Golf. Se třemi dospělými cestovaly také tři malé děti, všichni občané Ruska. Řidič předložil povolení k pobytu v Polsku, ovšem spolujezdec a žena měli u sebe pouze dočasné osvědčení o totožnosti cizince v Polsku. Dospělé osoby policisté zajistili a převezli společně s dětmi na služebnu odboru specializovaných činností k dalšímu řízení. V současnosti je s čtyřiadvacetiletým řidičem vedeno trestní řízení pro podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. S dalším čtyřiadvacetiletým mužem a jeho sedmadvacetiletou spolujezdkyní je vedeno správní řízení o vyhoštění. Po ukončení řízení budou do doby předání podle Dublinské úmluvy umístěni do některého zařízení pro zajištění cizinců. Je již jisté, že matku s dětmi policisté převezou do zařízení v Bělé Jezové, které je speciálně přizpůsobeno pro rodiny s dětmi.

 

vytisknout  e-mailem