Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté zajišťovali dvě fotbalová utkání v jeden den

LIBERECKÝ KRAJ - Během čtvrtka se v Libereckém kraji sehrála dvě utkání evropské fotbalové ligy. Na obě dvě se policisté připravili a zajišťovali veřejný pořádek. Vše proběhlo v klidu a bez problémů. 

Ve čtvrtek se v Libereckém kraji sehrála hned dvě fotbalová utkání 3. předkola Evropské ligy, a to v Jablonci mezi mužstvy FK Baumit Jablonec nad Nisou a norskými fotbalisty, po osmé večer pak v Liberci na stadionu U Nisy, kde se proti sobě postavili fotbalisti Slovanu se Švýcary. Policisté tak museli poprvé připravit hned dvě bezpečnostní optření. 

Jako první zajišťovali policisté fotbalové utkání v Jablonci nad Nisou, které bylo zahájeno v 18.00 hodin. Do Jablonce přijely dva autobusy fanoušků z Norska, cca osmdesát, a to i se dvěmi svými policisty. Ti, kromě policistů z Odboru mezinárodních vztahů KŘP Libereckého kraje, zajišťovali rovněž komunikaci mezi českými a norskými fanoušky. Bezpečnostní opatření v Jablonci nad Nisou zajišťovalo bezmála šest desítek policistů. Nemuseli zde řešit ale žádné protiprávní jednání s českými nebo norskými fanoušci.

Druhé utkání, mezi celky FC Slovan Liberec a FC Curych, se sehrálo v Liberci o dvě a čtvrt hodiny déle. Do tohoto opatření bylo nasazeno o několik desítek policistů více, a to s ohledem na počet fanoušků hostujícího celku. Do Liberce jich přijelo 550, a to už kolem třinácté hodiny. Poté, co odstavili autobusy poblíž stadionu, informovali je policisté o základních předpisech a zákonech, které je zde nutné dodržovat. Následně se fanoušci sešli odpoledne v centru Liberce, na náměstí Dr. E. Beneše, odkud pak chtěli jít rovnou na stadion. Policisté s nimi předem  projednali  trasu i způsob pochodu, což fanoušci respektovali. Na náměstí pak policisté řešili na základě oznámení občana jednání fanoušků, kteří si na náměstí kopali míčem. Vše vyřešili na místě domluvou.

Před odchodem na stadion se po sobě fanoušci snažili i uklidit různé prázdné plechovky a kelímky s pitím, na což je rovněž policisté upozornili. Vzhledem k tomu, že veškeré odpadkové koše byly plné, požádal velitel opatření o spolupráci i Technické služby města Liberce.

Rovněž i samotný přesun švýcarských fanoušků na stadion U Nisy se obešel bez problémů. Policisté je za předem dohodnutých podmínek doprovodili přes Chrastavskou ulici na stadion, kde čekali do zahájení utkání. Po cestě pak dopravní policisté regulovali dopravu.

Na stadionu se rovněž obešlo vše bez zásadních problémů. Pouze zhruba v desáté minutě použili fanoušci hostujícího týmu dýmovnice. Pořadatelé jim ale vysvětlili, co by následovalo po nerespektování zákazu jejich dalšího použití. I to pak fanoušci respektovali. Po utkání, které skončilo 2:1 ve prospěch libereckého Slovanu, nastoupili fanoušci do připravených autobusů a policisté jim zajistili doprovod na hranice Libereckého kraje.

Obě dvě opatření se obešla bez řešení závažných situací či narušení veřejného pořádku. A to i díky policistům, kteří přijeli jak s norskými, tak i švýcarskými fanoušky a plnili roli prostředníka ke komunikaci. Kromě nich byli do opatření zapojeni policisté z pořádkových jednotek Liberec, Jablonce nad Nisou a Sémil, dopravní policisté, policisté pořádkoví a kriminalisté, psovodi a policisté z odboru cizinecké policie. Do opatření byli zapojeni i policisté z Odboru mezinárodních vztahů KŘP Libereckého kraje, kteří zajišťovali tlumočení.

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
2. 8. 2013

 

vytisknout  e-mailem