Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté zaměřili pozornost na ochranu rekreačních objektů

BLANENSKO: Kontroly míří do chatových oblastí. 

 Jedovnice – Škodu ve výši přesahující 15 tisíc korun způsobil neznámý pachatel, který se vloupal do rekreační chaty v Jedovnicích na Blanensku. Policisté toto vloupání začali vyšetřovat před šesti dny, na Nový rok. Tehdy majitel chaty zjistil, že mu někdo na chatě poškodil dvě okna, jedním z nich se dostal dovnitř. Pak už mu nic nebránilo v tom, aby si z chaty odnesl lampu, zrcadlo, DVD přehrávač, videorekordér, radiomagnetofon, vrtačku, elektrickou kulmu na vlasy, vysoušeč vlasů, nástěnný barometr a další věci.
     Tento případ na Blanensku, které je regionem s velkým množstvím rekreačních oblastí, není ojedinělý. Rekreační objekty jsou stále častěji cílem zlodějů. Ti do nich míří zejména během podzimních a zimních měsíců, kdy jsou tyto budovy neobývané a nevyužívané jejich majiteli. Počet případů vykradených chat a chalup tak rok od roku vzrůstá. Zatímco v roce 2007 policisté šetřili 39 vloupání do těchto objektů, v roce 2008 jich bylo už celkem 68 a v roce 2009 policisté řešili 84 vloupání do rekreačních objektů.
     Blanenští policisté se proto už druhým rokem zaměřují na boj proti této majetkové trestné činnosti. Od podzimu tak na kontroly chatových oblastí směřují několikrát týdně policejní psovodi, na pomoc jim přijíždějí také policisté na koních z Brna. Kontrolují, zda se v těchto lokalitách nepohybují neznámé osoby, zda majitelé mají své objekty dostatečně zabezpečeny či zda některá z chat nebyla v nepřítomnosti svého majitele zlodějem narušena. O tom, že chata byla policisty kontrolována, se později dozví také její majitel. Policisté totiž na objektu nechávají lístek s informací, kdy kontrola objektu proběhla, který z policistů ji provedl a s radami, jak si objekt zajistit proti vloupání a na co si dát pozor.
     Tradicí se také staly besedy s chataři pod názvem Jak vyběhnout se zloději. Vloni na podzim se uskutečnily v jedné z  největších chatových oblastí na Blanensku v obci Suchý a také v Černé Hoře. Policisté na nich majitelům rekreačních objektů prezentovali možnosti mechanického i elektronického zabezpečení chat proti vloupání, přizvaní hasiči zase varovali před nebezpečím požárů a pojišťovací specialisté o možnosti pojištění rekreačních objektů. Bohužel tyto akce se nesetkaly s velkým zájmem chatařů.

    

vytisknout  e-mailem