Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté zdokonalovali svou jízdu

LIBEREC - Zúčastnili se "Školy bezpečné jízdy" 

Dopravní policisté nově vznikajícího Krajského ředitelství
Policie ČR Libereckého kraje se v pátek zúčastnili školení,
na němž zdokonalovali své teoretické, ale také praktické
dovedosti při řízení vozu. Zúčastnili se "Školy bezpečné jízdy".

Kurz proběhl na Autodromu Sosnová v České Lípě a pro policisty je uspořádalo Ministerstvo dopravy - Besip - Centrum služeb pro silniční dopravu. Prioritním cílem semináře bylo posílit a zlepšit dovednosti policistů při řízení služebního vozu,  jeho bezpečného ovládání.Odborně vyškolený lektor seznamoval policisty s tím, jaké jsou zásady defenzivní (bezpečné) a ofenzivní (rychlé, agresivní) jízdy. Vzhledem k tomu, že se jednalo o policisty, pro které byl kurz přímo určen, nemohly chybět ani instrukce, jak by měli policisté zvládat jízdu v krizových situacích, to znamená například při pronásledování ujíždějícího řidiče či pachatele.

Kurz byl rozdělen do dvou částí - teoretické a praktické. V té první je instruktor seznámil s prvky pasivní bezpečnosti při jízdě, dále pak s rizikovými faktory při jízdě autem v extrémních situacích, tedy zejména při pronásledování ujíždějícího pachatele.  A s tím také souvisely rady, které se této ofenzivní jízdy týkaly. Tedy jak efektivně zvládat jízdu, a to například při rychlém a náhlém brždění, vyhýbacích manévrech, průjezdu zatáčkou či zvládnutí situace ve chvíli, kdy se s autem dostanou do smyku.

Získání teoretických rad a znalostí  mohli policisté následně hned na místě "zúročit" v druhé části kurzu, který byl čistě praktický. Na okruh v Sosnové se nejprve vydali s vozidlem instruktora v čele. Propojeni vysílačkami projeli okruh nejprve klasicky - pomalou jízdou. Přitom ale lektor stále policisty instruoval, jak optimálně projíždět zatáčkou, jak brzdit, řadit či dodržovat správný odstup mezi vozy.

Pak následovala náročnější část, ve které si policisté vyzkoušeli "agresivní" jízdu. Pronásledovali fiktivního ujíždějícího řidiče, kterým byl rovněž lektor, a který je ani při této rychlé jízdě nezapomínal upozorňovat, jakých případných chyb se dopouštějí a radil, jak se jich vyvarovat nebo je eliminovat.
Na úplný závěr si mohli policisté vyzkoušet i to, jak zvládat vůz, když se dostanou do smyku. Jízda byla praktikována na mokré fólii, která simulovala mokrou nebo zasněženou vozovku. Díky odborným radám lektora si policisté mohli vyzkoušet, že i takováto, mnohdy dramaticky vypadající situace, se dá za dodržení určitých podmínek bravurně zvládnout.

Během kurzu se buď za volantem, nebo coby spolujezdci, vystřídaly tři desítky policistů, kteří se kurzu zúčastnili. Jak jimi, tak i zástupci Besipu, byl tento kurz velmi kladně hodnocen. Policie rovněž velmi děkuje pořadateli akce, že byl pro ně kurz  nazvaný  "Škola bezpečné jízdy" zajištěn, a že tak policisté mohli získat velmi cenné rady a informace k zvládání běžné jízdy, ale i jízdy v krizových situacích, které bezesporu nejednou využijí při své službě.

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz    974 466 207

Odkazy do noveho okna

Sosnová_auto

Sosnová_auto 

Detailní náhled

Sosnová_okruh1

Sosnová_okruh1 

Detailní náhled

Sosnová_okruh2

Sosnová_okruh2 

Detailní náhled

Sosnová_učebna1

Sosnová_učebna1 

Detailní náhled

Sosnová_učebna2

Sosnová_učebna2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem