Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté ze zaměřili na alkohol u řidičů

KRAJ VYSOČINA: Při noční akci policisté odhalili šest opilých řidičů 

V průběhu minulého víkendu se konala na území celého kraje Vysočina dopravně bezpečnostní akce, při níž se policisté zaměřili především na kontrolu řidičů, zdali nepožívají před jízdou alkoholické nápoje nebo neusedají za volant pod vlivem jiných návykových látek. V našem kraji jsme při vyšetřování letošních nehod zjistili, že celkem 24 viníků nehod bylo pod vlivem alkoholu, což představuje nárůst o 70 procent ve srovnání s loňským rokem.
 
Do akce se zapojili dopravní policisté z celého kraje, kteří prováděli kontroly nejen na dálnici D1, ale také na ostatních komunikacích všech tříd v našem kraji. V průběhu víkendu, zejména v noční době, policisté kontrolovali také ostatní účastníky silničního provozu, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Pátrali po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.
 
Do akce se zapojilo celkem 96 policistů z odboru služby dopravní policie a dopravních inspektorátů jednotlivých územních odborů, a také z obvodních oddělení v celém kraji.  Policisté zkontrolovali v kraji Vysočina celkem 1 062 vozidel. Při dopravních kontrolách zjistili 85 přestupků, za které uložili 78 pokut v blokovém řízení v celkové výši 31 900 korun. Celkem sedm zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a předali k vyřízení správnímu orgánu.
 
Celkem policisté zjistili 18 řidičů, kteří vyjeli na silnice s vozidlem, které nebylo po technické stránce v pořádku. Dalších 23 řidičů překročilo povolenou rychlost a čtyři řidiči nebyli při jízdě  připoutáni bezpečnostním pásem. V šesti případech policisté zastavili řidiče, kteří byli pod vlivem alkoholu - v pěti případech se jednalo o hladinu alkoholu pod jedno promile. V jednom případě policisté ve Žďáře nad Sázavou zadrželi podnapilého řidiče, kterému v krvi kolovalo 1,29 promile alkoholu. Tento řidič se policisty při projednávání skutku snažil podplatit.
 
Při jedné noční kontrole v Třešti zastavila policejní hlídka osobní vozidlo BMW, které řídila dvacetiletá řidička. Orientační dechová zkouška byla negativní, ale pozitivní výsledek ukázal test na přítomnost jiné návykové látky - amfetaminu. Řidičce policisté zakázali další jízdu a zadrželi ji na místě řidičský průkaz.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
12. březen 2014
 

vytisknout  e-mailem