Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zjistili 261 přestupků v dopravě

KRAJ VYSOČINA: Nejvíce řidičů nedodrželo nejvyšší povolenou rychlost  

I když v průběhu uplynulého víkendu na silnicích našeho kraje proběhla dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena především na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a bezpečný a plynulý návrat z letošních dovolených a prázdnin, policisté museli vyjíždět vyšetřovat celkem 49 dopravních nehod. Víkendové nehody měly bohužel fatální následky – jedna osoba při nehodě zemřela, sedm dalších bylo těžce zraněno a dalších 29 účastníků se zranilo lehce. 
 
Při víkendové akci s názvem „Prázdniny - návrat“ se při silničních kontrolách na dálnici D1 i na silnicích nižších tříd policisté zaměřovali zejména na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Kontrolovali jsme zdali řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a jestli dodržují všechna pravidla silničního provozu. Zaměřili jsme se také na kontrolu jestli jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidiči a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy a mají svá vozidla v řádném technickém stavu. 
 
Do akce se zapojili dopravní a pořádkové policisté, kteří zkontrolovali 1 454 vozidel a zjistili 261 přestupků.  Celkem 252 přestupků vyřešili na místě uložením blokové pokuty v celkové výši téměř 100 000 korun. Devět zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a odevzdají je k vyřízení příslušnému správnímu orgánu. Policisté zjistili v 82 případech, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost. V pěti případech policisté zajistili řidiče, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a návykových látek. Ve dvou případech dechové zkoušky vykázaly hodnoty vyšší než jedno promile a tito řidiči tak čelí podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve 28 případech kontrolovaných vozidel policisté zjistili, že řidiči nebo spolujedoucí ve vozidlech nepoužili bezpečnostní pásy a v jednom případě nebylo převážení dítě řádně usazeno v dětské autosedačce. Sedmnáct řidičů vyjelo na silnice s vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
1. září 2015
 

vytisknout  e-mailem