Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zjistili 414 dopravních přestupků

KRAJ VYSOČINA: Do akce byla nasazena také rychlá vozidla VW Passat 

V rámci dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která na silnicích v našem kraji proběhla uplynulý víkend - v pátek a  neděli, se policisté zaměřili především na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci i mimo obec. „Překročení rychlosti je totiž v praxi nejčastěji řešeným dopravním přestupkem, a také druhou nejčastější příčinou všech dopravních nehod v našem kraji. Tuto skutečnost potvrdily také výsledky dopravně bezpečnostní akce,“ doplnil vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Jan Kostečka.
 
Do dopravně bezpečnostní akce se zapojilo celkem 170 policistů dopravní, pořádkové i cizinecké policie, kteří zkontrolovali celkem 2 463 vozidel. Při těchto kontrolách zjistili 414 přestupků, za které uložili v blokovém řízení sankce ve výši téměř 212 000 korun. Celkem 394 přestupků bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení a zbývajících 20 přestupků bylo postoupeno k vyřízení do správního řízení. Nejčastěji se v rámci akce policisté setkali s přestupky, které se týkaly překročení nejvyšší povolené rychlosti. Tohoto přestupků se dopustila téměř jedna polovina ze všech kontrolovaných řidičů. Policisté zadokumentovali 162 přestupků překročení nejvyšší povolené rychlosti a za tyto přestupky uložili v blokovém řízení pokuty ve výši 129 000 korun. Dvanáct přestupků bude projednáno ve správním řízení.
 
V pátek odpoledne kontrolovala policejní hlídka s vozidlem VW Passat na silnici I/38 v obci Suchá projíždějícího šestadvacetiletého řidiče vozidla VW Transporter, který jel ve směru od Znojma na Jihlavu. Tomuto řidiči při průjezdu obci naměřil radar rychlost 88 kilometrů v hodině, tedy překročil rychlost jízdy v obci o více než 20 kilometrů v hodině. Policisté lustrací v příslušné databázi zjistili, že podobný přestupek muž spáchal také loni v květnu a listopadu. Přestupek tohoto řidiče bude předán k řešení do správního řízení, kde hrozí sankce ve výši 2500 – 5000 korun, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na jeden až šest měsíc. Řidič navíc musí počítat s tím, že přijde o tři trestné body.
 
Ve čtyřech případech policisté zjistili, že za volant usedl řidič, který je pod vlivem alkoholu a ve třech případech zastavili a kontrolovali řidiče, který usedl za volant pod vlivem jiných návykových látek. Ve 46 případech nepoužili řidiči nebo jejich spolujezdci při jízdě bezpečnostní pásy a v šesti případech policisté zjistili, že převážené děti nejsou řádně usazeny v dětských zádržných systémech.  Celkem 71 řidičů vyjelo na silnice s vozidlem v nevyhovujícím technickém stavu.
 
Naprostou aroganci k právnímu systému a rozsudku soudu prokázal jednatřicetiletý muž z Jihlavska. Toho zadrželi policisté během dvou dnů hned dvakrát. Nejenže za volant nesmí usednout, ale navíc v obou případech řídil vozidlo pod vlivem jiných návykových látek. Muže zadrželi policisté v pátek večer v obci Dušejov, když řídil osobní vozidlo Renault 21. Policistům nepředložil řidičský průkaz, ale lustrací v informačních systémech policisté brzy zjistili, že má na základě rozsudku okresního soudu vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do března 2018. Muž se na místě podrobil testu na přítomnost jiných návykových látek s pozitivním výsledkem na amfetamin. Policisté muže vyzvali k provedení lékařského vyšetření, což muž odmítl. Navíc vozidlo, které řídil, nemělo platnou technickou kontrolu. Podruhé stejného muže zastavila policejní hlídka v Dušejově v neděli odpoledne. Seděl za volantem stejného vozidla a nechal se na provaze táhnout jiným vozidlem. I při této silniční kontrole byl u řidiče proveden test na přítomnost drog s pozitivním výsledkem na amfetamin. Celý případ bude řešen ve zkráceném přípravném řízení. Muži policisté sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Současně se také dopustil přestupku, když řídil vozidlo pod vlivem návykových látek a řídil vozidlo bez platné technické prohlídky.
 
Dopravně bezpečnostní akce TISPOL ukázala, že velký počet řidičů nedodržuje nejvyšší povolenou rychlost. Právě nepřiměřená rychlost jízdy je druhou nejčastější příčinou dopravních nehod. Řidiči jsou často chybně přesvědčeni o tom, že přestupek mohou spáchat pouze při překročení nejvyšší povolené rychlosti. Je ale důležité připomenout, že kromě stanovených rychlostních limitů pro jízdu v obci a mimo obec zákon stanovuje obecná pravidla, která upravují rychlost vozidla. Podle litery zákona musí řidič přizpůsobit svou rychlost mnoha okolnostem, které bezprostředně ovlivňují bezpečnost jízdy. Především musí přizpůsobit rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možné předvídat.
 
Řidič smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled. To znamená, že každý řidič musí být připraven na to, že se například za zatáčkou nebo za horizontem nachází odstavené vozidlo nebo vysypaný náklad. Proto může jet pouze takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo před touto překážkou,“ doplňuje plk. Mgr. Jan Kostečka. Stejná pravidla platí také pro jízdu za snížení viditelnosti a pro jízdu v noci, kdy smí jet řidič pouze rychlostí, která mu umožňuje zastavit vozidlo na vzdálenost, kterou osvětlují jeho světla nebo veřejné osvětlení.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
23. duben 2012
 
 

vytisknout  e-mailem