Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zjistili o Velikonocích 287 přestupků

KRAJ VYSOČINA: Při nedělní havárii osobního auta zahynul jeho řidič 

V průběhu letošních Velikonoc se na území celého kraje Vysočina uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu. Do dopravně bezpečnostní akce se v celém kraji v průběhu čtyř dnů zapojilo 146 policistů dopravní, pořádkové i cizinecké policie, kteří kontrolovali řidiče nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd. V rámci dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali v průběhu celého prodlouženého víkendu celkem 2 199 vozidel a při kontrolách zjistili 287 dopravních přestupků. Celkem 278 přestupků vyřídili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 98 000 korun. Devět přestupků oznámili policisté k vyřízení správnímu orgánu do správního řízení. 
 
V 96 případech policisté při kontrolách zjistili, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost, kdy 95 přestupců zaplatilo na místě blokovou pokutu a jednoho policisté oznámili do správního řízení. V průběhu dopravně bezpečnostní akce policisté zjistili u čtyř řidičů, že usedli za volant pod vlivem alkoholu – v jednom případě zjištěná hladina alkoholu převyšovala jedno promile. U jednoho řidiče zjistili požití návykové látky před jízdou. Někteří řidiči při jízdě nepoužili bezpečnostní pásy – těchto řidičů odhalili policisté celkem dvaatřicet. Ve dvou případech řidiči převáželi ve svých vozidlech děti, ale rodiče nepoužili zádržné dětské systémy.
 
Na silnice vyjeli o Velikonocích také řidiči, kteří nevěnovali dostatečnou pozornost technickému stavu svých vozidel. Policisté při kontrole zjistili, že 57 kontrolovaných vozidel je v nevyhovujícím technickém stavu. Dva řidiči nepředložili při silniční kontrole platný řidičský průkaz. Policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově zjistili, že dva řidiči neměli při jízdě po dálnici vylepenou platnou dálniční známku. Policisté zjistili také dva přestupky, kterých se dopustili chodci, jeden přestupek má na svědomí cyklista a dva přestupky řešili policisté s motocyklisty.
 
O letošních Velikonocích docházelo na silnicích našeho kraje také k dopravním nehodám. Během čtyř dnů policisté na Vysočině šetřili 30 dopravních nehod, při nichž byla jedna osoba usmrcena.Jedna osoba se zranila těžce a šest osob utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech se vyšplhala na 1 321 000 korun. Policisté při šetření nehod nezjistili, že by některý z účastníků byl pod vlivem alkoholu.
 
K tragické dopravní nehodě došlo v neděli 5. dubna na Žďársku. Oznámení o dopravní nehodě, ke které došlo v obci Milovy, přijali policisté na tísňové lince 158 před sedmou hodinou ráno. Jednadvacetiletý řidič osobního vozidla Škoda Superb jel ve směru od obce Sněžné. V úseku komunikace u Milovského rybníka vyjel z dosud nezjištěných příčin mimo komunikaci a havaroval. Při dopravní nehodě utrpěl řidič těžká zranění, kterým na místě podlehl. Zraněný sedmnáctiletý spolujezdec byl letecky transportován zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice v Brně.
 
 
Dopravní nehodovost o Velikonocích – srovnání let 2011 - 2015: pátek – pondělí (4 dny)
 
 
Počet nehod
Úmrtí
Těžké zranění
Lehké zranění
Hmotná škoda
Alkohol
2011
32
2
4
13
1 800 000
2
2012
23
0
0
12
1 400 000
2
2013
53
0
3
17
3 458 000
1
2014
37
0
1
16
1 786 200
4
2015
30
1
1
6
1 321 000
0
 
Dopravně bezpečnostní akce byla o Velikonocích v našem kraji zaměřená především na kontroly, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost nebo zda nepožívají před jízdou alkoholický nápoj nebo jinou návykovou látku. Policisté se zaměřili také na kontrolu technického stavu vozidel a obecně na dodržování pravidel silničního provozu. Vzhledem k vývoji počasí se o letošních Velikonocích na silnicích pohyboval malý počet cyklistů a motocyklistů.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
7. duben 2015
 

vytisknout  e-mailem