Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté znají příčinu tragického požáru

ČESKÁ LÍPA - V bytě se vyráběl pervitin. 

     Kriminalisté již znají příčinu tragického požáru v bytě panelového domu v ulici Na Výsluní na sídlišti Špičák v České Lípě, ke kterému došlo zhruba hodinu po půlnoci dne 18. listopadu loňského roku. Ničivý požár zachvátil byt v 7. patře domu, ve kterém jako v ohnivé pasti uvízlo celkem pět osob.  Hasiči nalezli na místě požáru mrtvé ohořelé tělo mladé ženy, její pětiletá dcerka zemřela na následky popálenin  při převozu do nemocnice. Ze tří mužů, kteří byli s těžkými popáleninami hospitalizováni v nemocničním specializovaném zařízení, zemřeli následně dva. Tragický požár přežil jen jeden člověk...z pětice přítomných.

     Policisté nasbírali na místě požářiště spoustu stop, které předali ke zkoumání znalcům a pak dlouhé týdny čekali na odborný posudek k příčině požáru. Závěrečná zpráva k provedenými expertizám, kterou policisté obdrželi v závěru minulého týdne, konstatuje následující fakta. Bezprostřední příčinou požáru v bytě v ulici Na Výsluní v České Lípě byla manipulace s otevřeným ohněm při odpařování hořlavin, a to konkrétně hořlaviny toluenu, který se tu uvolňoval při výrobě drogy pervitinu. Tedy expertiza jasně potvrdila, že se bezprostředně před požárem v bytě vyráběla droga pervitin.

     Policisté v souvislosti s tragédií zahájili v měsíci listopadu úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinů usmrcení z nedbalosti a obecného ohrožení z nedbalosti. Za prvně jmenovaný zločin hrozí pachateli až desetiletý trest odnětí svobody, za druhý zločin až osmiletý trest odnětí svobody. Kriminalisté vyšetřovací spis dosud neukončili a na dokumentaci události i nadále pracují.

 

por. Bc. Ivana Baláková
14. 3. 2011

vytisknout  e-mailem