Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisti řídili křižovatku

KRAJ - V Liberci, na jedné z rušných křižovatek, se konal již 9. ročník soutěže v řízení křižovatky pokyny policistů. 

Liberečané, ale i návštěvníci Liberce, kteří ve čtvrtek dopoledne projížděli křižovatkou ulic Žitavská x  Švermova x Jungmannova, zažili na vlastní kůži, jak vypadá situace, když se na jedné z rušných křižovatek vypne světelná signalizace a provoz řídí svými pokyny pouze policista. Konal se totiž již 9. ročník  "Soutěže dopravních policistů 2015 v řízení křižovatky pokyny policistů."

Desítka policistů z Liberce, Jablonce n/Nisou, České Lípy, Semil a z krajského dopravního družstva, se sešla hned ráno po osmé, aby podstoupila první, zatím teoretickou zkoušku, a to testy z pravidel silničního provozu. Po jejich vyhodnocení se policisté dostavili na místo, kde se prověřovaly jejich praktické dovednosti při řízení křižovatky.
Foto_06
Na svou prezentaci měl každý policista pět minut. Během této doby jej sledovali hodnotitelé, kteří posuzovali zřetelnost gest, flexibilitu střídání pokynů k zachování plynulého provozu a celkový dojem. To vše sledoval, kromě hodnotitelů, i zástupce Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia České republiky.
 
Na řidičích, kteří v danou dobu projížděli křižovatkou, bylo znát překvapení, ale i nejistota a váhání. Vzhledem k tomu, že se řízení křižovatky policisty uskutečňuje v rámci soutěže pouze jednou do roka, byly na řidičích znatelné rozpaky. Někteří si nebyli jisti, co pokyny znamenají a jak na ně reagovat. S pomocí policistů se ale nakonec všechna auta rozjela tam, kam měla a nedošlo k žádné dopravní nehodě. Některé řidiče ale čekala pokuta. Ani při soutěži policisté přestupky nepřehlíželi a ti, co nerespektovali pokyny policisty, byli řešeni v rámci zákona.  

Foto_03

Po hodině, po níž se všichni policisté a jedna policistka vystřídali uprostřed rušné křižovatky, zasedli hodnotitelé k jednomu stolu a posuzovali jednotlivé výkony. Na třetím místě skončil pprap. Ondřej Řičiřář z České Lípy, druhou příčku obsadil dopravní policista, rovněž z České Lípy, prap. Václav Langr a první příčku obhájil loňský vítěz soutěže (8. ročníku) prap. Ota Uchytil z Liberce. Policisté z prvního a druhého místa budou Liberecký kraj reprezentovat na celorepublikové soutěži "regulovčíků", který se bude konat 10. září 2015 v kraji Vysočina, konkrétně v Jihlavě.

Policisté, kteří obsadili první tři místa, si převzali vítězné poháry, ostatní pak prezentační předměty Policie ČR a Krajského úřadu Libereckého kraje - odboru dopravy, dlouholetého partnera této prestižní policejní soutěže.

 

21. 5. 2015
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem