Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policistu při zákroku pokousal pes

PLZEŇ - Důkazem toho, že strážci zákona při výkonu služby doslova nasazují své zdraví a životy, je i včerejší incident. Pachatelky pes zaútočil na policistu. Třikrát jej kousl do ruky. 

     Včera deset minut před sedmou hodinou večerní si hlídka oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň během hlídkové činnosti, kterou prováděla na ulici Riegrova v centru Plzně, všimla dvou mužů, kteří se nacházeli na chodníku před jedním z místních barů. Mezi muži evidentně docházelo ke slovní rozepři, která se zvrtla ve fyzické napadení.  Hlídka se okamžitě k oběma mužům přesunula, vyzvala je, aby svého protiprávního jednání zanechali a prokázali svoji totožnost. Muži sice policisty uposlechli, nicméně ve slovním napadání stále pokračovali. V tom okamžiku z předmětného baru vyšla žena, která se do hádky zapojila. Protože chování jednoho z pachatelů směřovalo k opakovanému fyzickému napadení druhého, byl policisty vyzván, aby se takového jednání zdržel. Vzhledem k tomu, že tak neučinil, byli policisté nuceni proti němu použít donucovacích prostředků. Podezřelého svedli na zem do poutací polohy. Ten se však zákroku aktivně bránil, rozhazoval rukama a kopal nohama, přičemž několikrát zasáhl i policisty.
     Při provádění tohoto úkonu k hlídce přiběhla zmíněná žena a snažila se policistům v zajištění pachatele zabránit. Vulgárně jim nadávala a křičela na ně, aby muže nechali být. Po chvilce odešla zpět do baru, odkud se vzápětí vrátila i se svým psem, kterého měla na vodítku bez náhubku. Opět se snažila do prováděného zákroku vložit a na policisty stále křičela. Znovu byla několikrát vyzvána, aby z místa poodešla do bezpečné vzdálenosti, na což nereagovala. Náhle se jí však pes, kterého držela za vodítko, vysmekl a napadl zakročujícího policistu. Toho  třikrát kousl do ruky.
     I přesto se však policejní hlídce podařilo zákrok úspěšně dokončit a ve služebním voze nakonec skončil jak agresivní 36letý muž, tak i jeho 29letá partnerka. Protože orientační dechová zkouška, která byla provedena s oběma, přinesla pozitivní výsledky, kdy žena nadýchala téměř dvě promile a muž téměř 1,5 promile, byli oba převezeni k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. 
     Jejich jednání bylo kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku, protože neuposlechli výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci, kdy jim hrozí až pěti tisícová pokuta. Policisté budou mimo jiné zjišťovat i to, zda žena jako majitelka psa splnila všechny povinnosti chovatele.
 
por. Ing. Hana Štefflová
13. května 2015

vytisknout  e-mailem