Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policistům se nelíbí světelné LED panely

BRNO: Nový fenomén je nebezpečnější než bilboardy u silnic 

 Nejen řidiči v Brně se kromě hustého provozu musí potýkat i s nástrahami, které jim za volantem ztrpčují život.  LED panely (viz snímek) nejen odvádí pozornost řidičů od sledování dopravního prostředí a aktuální dopravní situace, ale navíc dochází k nepříjemnému oslňování řidičů. Zmíněné LED panely (které mnohdy tvoří pozadí dopravnímu značení) snižují viditelnost užitého dopravního značení, jeho rozpoznatelnost a účinnost. O to víc to platí pro světelné signály semaforů jejichž přehlédnutí nebo nerespektování může vést až k těžkým dopravním nehodám s nejvážnějšími následky.  Jak vidí řidič za snížené viditelnosti chodce, když se okamžik předtím podívá do záře světelného panelu, netřeba rozebírat. Pro upoutání pozornosti co největšího počtu účastníků provozu jsou tato reklamní zařízení umísťována na dopravně nejzatíženějších křižovatkách ve městě, kde denně projede i více než 50 tisíc vozidel.

Policisté se na tento nešvar dlouhodobě zaměřují a snaží se přimět místně příslušné stavební úřady, aby přehodnotily svůj dosavadní přístup k povolování a schválení těchto reklamních zařízení. Ta jsou dle názoru policie umisťována a provozována v rozporu s platnými právními předpisy. Největším problémem je skutečnost, že příslušné úřady nereagují na podněty policie dostatečně pružně, mnohdy vůbec.  Stavebník, vlastník a provozovatel reklamních zařízení tak vystavuje uživatele silnic riziku ohrožení jejich bezpečnosti a stejně tak, svou nečinností, příp. mnohdy nesprávným úředním postupem si počíná stavební úřad.

Zákon sice ukládá řidičům mimo jiné povinnost věnovat se řízení. Je ale třeba, aby k tomu měli také zajištěné odpovídající podmínky

 

plk. Mgr. Jindřich Rybka (vedoucí ODP P ČR JmK), kpt. Ing. Lubomír Sedlák (dopravní inženýr ODP P ČR JmK)

por. Pavel Šváb, 21.01. 2011 
 

Foto: Led_2.JPG, Led_2.JPG, led_3.pdf

Vybraná právní ustanovení: 

361/2000 zákon o provozu na pozemních komunikacích

§ 78

Užití dopravních značek, světelných signálů, dopravních zařízení a provozních informací

(6) V bezprostřední blízkosti pozemní komunikace v obci je zakázáno umísťovat cokoliv, co by bylo možno zaměnit s dopravní značkou, světelným a akustickým signálem, dopravním zařízením nebo zařízením pro dopravní informace nebo co by mohlo snižovat jejich viditelnost, rozpoznatelnost nebo účinnost, oslňovat účastníky provozu na pozemních komunikacích nebo rozptylovat jejich pozornost způsobem ovlivňujícím bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

§ 124

Působnost ministerstev, krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a policie

……

(8) Policie vykonává dohled na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích tím, že

e) provádí prevenci v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.

501/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o obecných požadavcích na využívání území

§ 24d

Stavby pro reklamu a reklamní zařízení

(1) Stavby pro reklamu a reklamní zařízení se nesmí umisťovat tak, aby narušovaly architektonický a urbanistický nebo pietní charakter prostředí, ohrožovaly bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a dráhách, obtěžovaly okolí, zejména obytné prostředí, hlukem nebo světlem nad limitní hodnoty stanovené jinými právními předpisy.

………


 

vytisknout  e-mailem