Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policistům tvrdil, že neřídil

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Opilý řidič se vyboural a tvrdil, že neřídil.  

Obrovská rána se ozvala v sobotu 20. září v noci  na začátku Popovic. Krátce před půlnocí se tam totiž stala dopravní nehoda. Tu způsobil osmadvacetiletý řidič Fabie. Mladý řidič se rozhodl, že v levotočivé zatáčce předjede Rapid, který jel ve stejném směru. Během předjíždění ale do Rapidu narazil. Aniž by zastavil, pokračoval dál v projíždění levotočivé zatáčky. Tu ale díky vysoké rychlosti nezvládl projet. Jakmile zjistil, že je něco špatně, začal prudce brzdit. S Fabií vjel mimo silnici na trávník, přejel přes travnatý břeh až na polní cestu, do které narazil. Po tom sjel dále na louku, kde se převrátil přes střechu a zůstal stát. Přivolaným policistům se zdálo, že je mladý řidič opilý. Poté, co hlídce předložil doklady, začal tvrdit, že auto neřídil on. Nakonec se ale k řízení přiznal. Dechová zkouška vyšla s pozitivním výsledkem a to 2,8 promile alkoholu. Když ho policisté vedli od místa nehody, rozhodl se, že odejde a přestal s hlídkou spolupracovat. Proto mladík skončil v poutech. Při nehodě utrpěl lehké zranění, které mu na místě ošetřila přivolaná lékařská pomoc. Škoda, kterou způsobil je předběžně odhadnuta na sto třicet tisíc korun. Nyní je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle zákona mu hrozí až tři roky vězení.

S alkoholem měla problém i dvaačtyřicetiletá řidička, která v pondělí odpoledne projížděla Starým Městem. Dopravní policisté u ní provedli dechovou zkoušku. Ta vykázala hodnotu 1,85 promile alkoholu. Žena přiznala, že před jízdou popíjela pivo a vodku. O pár hodin později zastavila policejní hlídka osmačtyřicetiletého řidiče Hondy. Také on řídil opilý. V dechu mu naměřili 1,38 promile alkoholu. Oběma řidičům byla zakázána další jízda a byly jim zadrženy řidičské průkazy. S těmi se asi hned tak neshledají. Za jízdu pod vlivem alkoholu zákon ukládá až roční vězení včetně zákazu řízení až na deset let.

V sobotu 20. září asi hodinu po půlnoci zastavili policisté v Uherském Hradišti VW Passat, který řídil devatenáctiletý mladík. Mladík policistům nepředložil řidičský průkaz, protože jak sám přiznal, žádný nevlastní a nikdy nevlastnil. Navíc nadýchal 0,74 promile alkoholu. Mladíka nyní čeká přestupkové řízení na odboru dopravy včetně pokuty.

Během uplynulého týdne řidiči nejezdili jen pod vlivem alkoholu, ale také pod vlivem drog. Testu se v sobotu večer podrobil devětatřicetiletý řidič Mercedesu, kterého zastavila policejní hlídka v Uherském Brodě. Test vyšel pozitivní na amfetamin. Stejně dopadl test na drogy u devětadvacetiletého řidiče Felicie. Ten navíc řídil bez řidičského průkazu, protože do poloviny září měl vyslovený zákaz řízení.

Jednu jedinou desetitisícovou kauci uložili dopravní policisté jednapadesátiletému řidiči Octavie. V sobotu odpoledne mu v úseku mezi Buchlovicemi a Kunovicemi naměřili místo povolené devadesátky 152 km/h. Uspěchaný řidič zaplatil kauci na místě. Nyní ho čeká přestupkové řízení na odboru dopravy.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 19. – 25. 9. 2014


 

Počet zjištěných přestupků

19. – 25. 9. 2014

12. – 18. 9. 2014

Řidič pod vlivem alkoholu

5

2

Řidič pod vlivem drog

6

3

Překročení maximální rychlosti

61

7

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

8

12

Nepoužití bezpečnostních pásů

27

14

Telefonování za jízdy

6

11

Špatný technický stav vozidla

10

11

Uložené kauce za přestupek v dopravě

1

0

Chodci

1

6

Cyklisté

4

13

26. září 2014, nprap. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem