Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisty napadl sekerou

TEPLICE - Další útoky na strážce zákona; Žíznivý zloděj... 

Další útoky na strážce zákona
     Již v říjnu loňského roku jsme informovali o rostoucí agresivitě lidí, kteří stále častěji napadají policisty a strážníky, kteří dbají na dodržování zákonů (viz. http://www.policie.cz/clanek/utoku-na-policisty-pribyva.aspx). A stoupající tendence nerespektování pravidel slušného chování a ignorování platné legislativy pokračuje i v letošním roce. Od prvního ledna zaevidovali policisté již deset případů násilí proti úřední osobě, přičemž ve třech případech byli napadeni strážníci městské policie a sedmkrát útoky směřovaly proti příslušníkům Policie České republiky.
     Od začátku tohoto měsíce došlo na Teplicku celkem ke třem napadením strážníků a policistů. První případ se odehrál 1. dubna, kdy 29letý muž v prostorách Krušnohorského divadla, kde probíhal ples, napadl strážníka městské policie. Podnapilý muž, který měl v krvi téměř dvě promile alkoholu, do strážníka nejdříve strčil a poté se mu snažil dát tak zvanou „hlavičku“.
     Hned následující den při dopravní kontrole v Duchcově nereagoval 41letý řidič Avie na výzvu strážníka k zastavení vozidla, ten musel uskočit na chodník, aby se střetu s náklaďákem vyhnul. Navíc muž po několika metrech zastavil a vulgárně strážníkům nadával.
     Poslední případ se stal v úterý v podvečer v Dubí. Silně podnapilý 41letý muž demoloval se sekerou v ruce byt své přítelkyně. Po příjezdu policistů na místo zvedl 120centimetrovou sekeru nad hlavu a chtěl na hlídku zaútočit. Jeden z policistů pro ochranu svého života a zdraví namířil na agresora služební zbraň, načež muž sekeru upustil.
     Ve všech případech již padlo obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě. Zatímco první agresivní muž může strávit ve vězení až 4 roky, dalším dvěma obviněným hrozí vyšší trest. Řidiči nákladního vozidla, který najel na strážníka i útočníkovi, který napadl policisty sekerou, hrozí trest odnětí svobody až na šest let.
 
Žíznivý zloděj
     Až dvouleté vězení hrozí 19letému mladíkovi, který se vloupal do supermarketu v Teplicích. Zloděj zřejmě zatoužil po menším občerstvení a peněz nemaje, zvolil netradiční formu „nákupu“. Rozbil výlohu prodejny a odcizil tři litrové lahve rumu, z nichž jednu hned načal a v blízkém křoví začal popíjet. Policisté z oddělení hlídkové služby, kteří „známou firmu“ v blízkosti místa činu spatřili chvíli před vloupáním, hned zatušili, kdo by mohl být pachatelem. Hodinu po oznámení již byl podnapilý lapka zadržen a putoval do policejní cely.    
     Po vystřízlivění ho čeká sdělení obvinění ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. Daleko větší škoda, než byla způsobena odcizením zboží, totiž vznikla rozbitím výlohy, jejíž oprava bude podle předběžných odhadů stát kolem 25 tisíc korun.
Žíznivý zloděj.wav 
 
Pokoj vykradl soused
     Policisté z Trnovan dopadli zloděje, který se koncem ledna vloupal do pokoje ubytovny v Teplicích. Podezřelý překonal vstupní dveře a následně z pokoje odcizil notebook, herní konzoli a další elektroniku v hodnotě téměř 16 tisíc korun. Pachatelem byl teprve 19letý mladík, který v té době na ubytovně také přebýval. Policisté mu sdělili podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Soudce může poslat mladého zloděje až na tři roky za mříže.
 
 
Teplice, 5. 4. 2012, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem