Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Polovina roku - čas bilancování

Pár statistických čísel o nehodovosti na Domažlicku 

V kalendáři se přehoupla polovina roku a už tu jsou prázdniny a čas dovolených.  Z policejních statistik byly vybrány a porovnány údaje, které se týkají nehodovosti v našem regionu za první polovinu roku 2011 a za totéž období v roce 2010.
Za I. pololetí letošního roku 2011 bylo evidováno celkem 181 dopravních nehod, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku 2010 o 47 dopravních nehod méně. Při těchto dopravních nehodách byly usmrceny dvě osoby, loni jedna osoba, 5 osob bylo těžce zraněno, což bylo o 2 osoby více než loni a 67 osob bylo lehce zraněno, tj. o 15 osob méně než loni.
Při dopravních nehodách došlo nejen ke ztrátě lidských životů a poškození zdraví účastníků silničního provozu, ale též k hmotným škodám na majetku. Celková částka se vyšplhala téměř na 12 miliónů korun, což je v porovnání s loňským rokem o 7,5 miliónu korun méně.
Hlavními příčinami dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost a to ve 40 případech (o 19 případů méně než loni), dále ve 14 případech nedání přednosti v jízdě (o 6 případů méně než loni),  ve 101 případech nesprávný způsob jízdy (o 6 případů méně než loni), v 19 případech to byl alkohol za volantem (o 8 případů méně než loni), v 9 případech to bylo nesprávné předjíždění (o 6 případů více než loni).
Nejtragičtějšími  dny v nehodovosti jsou pondělky a pátky, kdy se stalo 69 dopravních nehod (o 14 případů méně než loni).
V letošní  I. polovině roku  byl zaznamenán nárůst dopravních nehod za účasti jízdních kol a to v 8 případech (o 5 případů více než loni).
Přesto že se řidiči, alespoň podle čísel, na silnicích zlepšili o proti loňskému roku, ať tato nová statistická čísla zůstanou varováním před nebezpečně rychlou jízdou, alkoholem za volantem a nevěnování se dostatečně řízení motorového vozidla, ale i jízdního kola.
Přejeme všem šťastnou cestu a návrat z dovolených a prázdnin. 

18. 7. 2011
kpt. Ing. Zdeňka Vogeltanzová     
 

vytisknout  e-mailem