Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pomněnkový den

ÚSTECKÝ KRAJ - Mezinárodní den pohřešovaných dětí připadá na dnešek. 

Mezinárodní den pohřešovaných dětí připadá na dnešní den, na 25. května. Právě 25. května 1979 zmizel v New Yorku cestou do školy šestiletý chlapec. V následujících letech byl tento den různými organizacemi připomínán v souvislosti se zmizelými dětmi a v roce 1983 označil tehdejší prezident Spojených států amerických Ronald Reagan 25. květen za Den pohřešovaných dětí.

Symbolem tohoto dne se stala květina pomněnka, jejíž anglický název zní forget-me-not, proto je v České republice připomínán jako „Pomněnkový den“.

Pohřešované děti tím vzkazují „nezapomeň na mě“. Jeho smyslem je především upozornit veřejnost na fenomén pohřešovaných dětí či dětí na útěku a rovněž vyjádřit poselství naděje a solidarity rodičům, kteří nemají o svých dětech žádné zprávy a nevědí, co se s nimi stalo.

Letošní takzvaný POMNĚNKOVÝ DEN celorepublikově připomínáme společně s Markem Ztraceným. Prostřednictvím krátkých spotů a textů svých písní v projektu „ZTRACENÝ ať zůstane jen jeden“ zpěvák vzkazuje, že někdy se problémy zdají horší, než vlastně jsou, že se dají řešit, a že není třeba před nimi utíkat. Více informací ke kampani naleznete zde v odkaze.


por. Alena Bartošová 
ĶŘP Ústeckého kraje 

25. 5. 2021

vytisknout  e-mailem