Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

„Pomněnkový den“ si připomínáme již 20 let

Rakovnicko – V sobotu 25. května si připomeneme Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který vešel do povědomí veřejnosti v České republice v roce 2004. 

Smyslem tohoto dne je upozornit veřejnost na to, že každý den se může dítě dostat do situace, kdy potřebuje pomoc. Mezi pohřešované děti nejčastěji patří ty, které utečou z domova, ale také se může stát situace, kdy se jedná o dítě, které se ocitne v ohrožení života a je tedy po něm vyhlášeno pátrání.

Při pátrání po dětech je nejdůležitější rychlý přenos informací, spolupráce s rodinou a také zapojení široké veřejnosti. Pro rychlé a úspěšné nalezení pohřešovaných dětí funguje systém pátrání, jeho součástí je i mobilní aplikace ECHO, která je přímo propojena na policejní databázi pohřešovaných osob v ohrožení. Systém umožňuje bezprostřední zapojení sdělovacích prostředků a také veřejnosti do pátrání. Právě rychlost je v těchto případech opravdu jedním z rozhodujících faktorů. Podrobnější informace k Pomněnkovému dni či aplikaci ECHO se můžete dozvědět více na stránkách Policie České republiky.

A co dělat, když se Vám ztratí dítě?
Nejprve se zkusit uklidnit a začít prohledávat místa, kde by se dítě mohlo schovat, hra na „schovku“ je totiž velká zábava pro ty nejmenší. Zkontrolovat místa, kde se dítě pohybovalo naposledy, nebezpečná místa v okolí, kontaktovat rodinu, přátele a sousedy. Jestliže jsme dítě přesto nenašli, je potřeba kontaktovat tísňovou linku 158.  Při oznámení je nutné uvést podrobný popis dítěte včetně markantu (pihy, brýle, vada řeči, jizvy apod.), popis oblečení, zdravotní stav a další informace podstatné pro pátrání. Také je velice důležité poskytnout policii aktuální fotografii dítěte.

Pokud se Vám stane, že potkáte malé osamocené dítě, je důležité nebýt lhostejný a nebát se k němu přistoupit a zjistit, zda nepotřebuje pomoci.

ÚO Rakovník
prap. Veronika Cafourková
24. května 2024

Odkazy do noveho okna

QR kódy Aplikace ECHO

QR kódy Aplikace ECHO 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem