Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pomozte dopadnout podvodníka

Pražští policisté pátrají po muži, který již v několika případech podvedl občany či zástupce různých neziskových organizací. 

Díky svému velmi příjemnému, suverénnímu a věrohodnému vystupování dokázal přesvědčit již několik lidí, které posléze podvedl. Na případu je velmi zajímavé, že podvodník pokaždé vymyslí jinou historku, na jejímž základě se s občany seznámí. V prvním případě kontaktoval zaměstnankyni neziskové organizace, které se představil jako zástupce velké společnosti prodávající mobilní telefony. Po přibližně hodinovém domlouvání budoucí spolupráce a případného sponzorství, při odchodu ženě nabídl výhodný nákup tabletů. Jelikož nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohlo jednat o podvod, poškozená mu předala tři tisíce korun jako zálohu, kdy druhý den měl přístroje donést. Bohužel již nikdy nepřišel.
 
V dalším případě se na ulici v Praze 4 hledaný muž zastavil u řidiče, který se snažil opravit své vozidlo. Představil se mu jako automechanik a velmi vstřícně mu nabídnul pomoc s opravou. Během pár minut údajně zjistil závadu a pak ochotně došel do nedaleké prodejny pro náhradní díl. Na ten si samozřejmě opět vzal od řidiče zálohu a zpět se již nevrátil.
 
Podobně podvedeným se stal i čtyřiačtyřicetiletý muž, kterého hledaný přesvědčil, že je filmař a zástupce velkovýrobce mobilních telefonů. Nejdříve nabízel spolupráci při natáčení filmu a pronájmu domu, ale nakonec poškozenému nabídl velmi výhodnou koupi mobilních telefonů. Jelikož opět působil velmi věrohodně, poškozený mu předal tři tisíce korun jako zálohu. Bohužel jej stejně jako další podvedení již nikdy neviděl.
 
Všem poškozeným však ukázal svůj občanský průkaz s fotografií. V jednom případě si dokonce poškozená ponechala kopii průkazu. Díky tomu nyní známe totožnost podezřelého i jeho tvář. Kriminalisté nyní prosí veřejnost o pomoc při dopadení podezřelého, který má za sebou bohatou trestní minulost a to převážně majetkového charakteru (podvody, zpronevěry, krádeže). V případě, že někdo ví, kde se tento muž pohybuje, pracuje, či bydlí, ať okamžitě volá na linku 158. Stejně se tak mohou hlásit další podvedení.
 
 
por. Bc. Eva Kropáčová     19.2.2013
 

vytisknout  e-mailem