Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Porušení zákazu vstupu v souvislosti s pandemií nemoci Covid-19

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

„Žádám podle zákona č. 106/1999 o následující informaci:
jestli byly v období od 1. září 2021 zrušeny schengenské víza a vyhoštěny nebo vydány výjezdní příkazy cizincům v důsledku porušení zákazů vstupu v souvislosti s pandemií COVID-19, tj. podle části II ochranného opatření ministerstva zdravotnictví o stanovení podmínek pro vstup na území ČR, a pokud ano, o počtu vydaných zákazů vstupu podle druhu dopravy.“

Povinný subjekt uvedenou žádost posoudil a ve smyslu § 4a zákona č. 106/1999 Sb., poskytl následující informace:

V informačních systémech povinného subjektu nejsou evidována žádná konkrétní data a bližší
údaje za požadované období, týkající se zrušení schengenských víz a vyhoštění cizinců v důsledku porušení zákazu vstupu na území České republiky v souvislosti s vydaným ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví České republiky podle druhu dopravy.

K požadovaným informacím však můžeme uvést, že v období od 1. září 2021 do 17. ledna 2022 bylo zachyceno 46 případů, kdy cizinci v době příletu na mezinárodní letiště Václava Havla v Praze nesplňovali pravidla pro vstup osob na území České republiky dle aktuálního ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky. Z uvedeného důvodu cizinci nesplnili podmínky pro vstup na území České republiky dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/399, hlava II., kapitola 1, čl. 6, odst. 1, písm. e), kterým se stanoví kodex 2 Unie o pravidlech upravující přeshraniční pohyb osob (Schengenský hraniční kodex), v souladu s § 9 odst. 1 písm. j) zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů v platném znění (dále jen „zákon č. 326/1999 Sb.), kdy osoba nesplňuje požadavky stanovené opatřením Ministerstva zdravotnictví České republiky před zavlečením infekčního onemocnění ze zahraničí podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Jelikož byli tito cizinci považováni za hrozbu pro veřejné zdraví jednoho nebo více členských států Evropské unie, byl jim v souladu s oprávněním § 163 odst. 1 písm. n) zákona č. 326/1999 Sb., odepřen vstup na území dle čl. 14 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/399, ze dne 9. března 2016, kterým se stanoví kodex Unie o pravidlech upravující přeshraniční pohyb osob (Schengenský hraniční kodex).

Mgr. Zlatuše Benková
Ředitelství služby cizinecké policie

3. března 2022

vytisknout  e-mailem