Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Porušování domovní svobody

ROKYCANY - Policisté zadrželi osobu, která se měla dopustit pokračujícího přečinu porušování domovní svobody. 

     Rokycanským policistům se podařilo zadržet osobu páchající trestný čin, který je v trestním zákoníku uveden v hlavě II, kde jsou obsaženy trestné činy proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství.
     Vše se odehrálo nedělního odpoledně v okresním městě. Bylo přijato oznámení o pohybující se ženě na soukromém pozemku rodinného domu. Přivolané hlídce byl na místě  předán popis osoby,  dvoučlenná hlídka provedla pátrání v okolí po osobě dle uvedeného popisu a v ul. Pražská u kruhového objezdu po několika minutách kontrolovala ženu odpovídajícímu popisu. Během ztotožnění osoby bylo přijato na tísňovou linku další oznámení o vniknutí do objektu v Rokycanech, i v tomto případě byl popis shodný s ženou, kterou již policisté kontrolovali. Žena byla zadržena a následovala policisty na oddělení k provedení dalších úkonů. Během provedení úkonů bylo zjištěno, že v prvním případě měla uvedená neoprávněně vniknout otevřeným oknem do přízemního pokoje  v Rokycanech, kde měla být při prohledávání pokoje přistižena a vyvedena.  V druhém případě ve stejný den měla vniknout na pozemek nemovitosti, aniž by něco odcizila či poškodila, pozemek posléze opustila. Za své jednání si dvacetiletá žena trvale žijící v Plzni  pondělního dne na obvodního oddělení Rokycany převzala záznam o sdělení podezření ze spáchání pokračujícího přečinu porušování domovní svobody.
 
V trestním zákoníku je stanoveno
§ 178
Porušování domovní svobody
1)      Kdo neoprávněně vnikne do obydlí jiného nebo tam neoprávněně setrvá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
2)      Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, užije-li při činu uvedeném v odstavci 1 násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí.
 
 
nprap. Hana Kroftová
7. května 2014

vytisknout  e-mailem